Binnenland

Dekker belooft 'tempo te zetten' op maatregelen

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dekker belooft 'tempo te zetten' op maatregelen

De vraag of Anne Faber nog had geleefd als er geen fouten waren gemaakt, knaagt ook aan minister Dekker. Dat zei hij in het Kamerdebat over de vernietigende conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en twee inspecties.

Volgens Dekker is het een moeilijke vraag, waarop de rapporten geen antwoord geven. Ook de minister denkt dat de dader dan waarschijnlijk niet op die plek en op dat moment vrij rond had gelopen. "Maar zeker weten doen we het ook niet."

In Nieuws en Co na vier uur meer over het debat met onze verslaggevers die het vanmiddag hebben gevolgd.

Dekker erkende dat de overheid is tekortgeschoten in de bescherming van de samenleving, en dat bij de behandeling en resocialisatie van Michael P. te weinig oog is geweest voor de risico's. Hij zei nog eens dat hij de nabestaanden van Anne Faber zijn verontschuldigingen heeft aangeboden.

Alles doen om herhaling te voorkomen

Dekker benadrukte dat hij als minister verantwoordelijk is voor de bescherming van de samenleving en dat hij politiek verantwoordelijk is voor alles wat zijn ambtenaren en zijn voorgangers hebben gedaan. Hij zei die verantwoordelijkheid in iedere vezel te voelen en dat hij vanaf dag 1 wist dat dit een van zijn belangrijkste opdrachten was.

"Ik wil deze klus gewoon afmaken. Het is mijn eer te na dat het gaat versloffen", zei Dekker.

De minister zei ook dat geen enkele maatregel de dood van Anne ongedaan kan maken, maar hij wil wel alles doen om herhaling te voorkomen. Daarbij is 100 procent veiligheid niet te garanderen, voegde hij eraan toe.

Ster advertentie
Ster advertentie