Binnenland
EO

Woede over regels evenementen: 'Waarom mag de Formule 1 doorgaan, maar Lowlands niet?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woede over regels evenementen: 'Waarom mag de Formule 1 doorgaan, maar Lowlands niet?'

Waarom mag de Formule 1 wél doorgaan, inclusief bijbehorende camping waar racefans kunnen overnachten, maar mogen muziekfestivals niét doorgaan? Die vraag maakt veel mensen boos, blijkt de afgelopen dagen op sociale media. Ook KINK-dj Michiel Veenstra is boos, zei hij in Dit is de Dag. "Het lijkt willekeur!"

Het gaat Veenstra niet eens om muziekliefhebbers, maar juist de mensen die hun geld verdienen met festivals. "Er zijn heel veel mensen die in hun levensonderhoud afhankelijk zijn van muziekfestivals. Dat zijn artiesten maar ook bijvoorbeeld podiumbouwers. Dat is een gigantische branche en die staat al anderhalf jaar in de kou." Op dit moment mogen festivals maar 750 mensen toelaten, wat het vaak onrendabel maakt.

Wat Veenstra erg tegen de borst stoot is de aanwezigheid van een camping, de 'Grand Prix Village'. Dat staat officieel los van het evenement, maar op deze manier lijkt het wel héél erg op een festival. Een aantal activiteiten op de camping zijn geschrapt, maar dat neemt niet weg dat mensen alsnog kunnen gaan feesten, vindt hij. "Ik denk niet dat de burgemeester om 23.00 gaat kijken of de leeslampjes uitgaan…" aldus Veenstra.

Michiel Veenstra in Dit is de Dag

'Geen willekeur'

Martijn Hendriks van de VVD Zandvoort, ook te gast in Dit is de Dag. "snapt de boosheid", maar hij vindt het onterecht dat festivalliefhebbers boos zijn dat de Formule 1 wel door kan gaan, "hoe zuur dat ook is voor de ondernemers en de muziekliefhebbers." Hij wijst er op dat veel zaken rondom de Formule 1 ook niét doorgaan: zo zouden er extra activiteiten zijn op het terrein en ook in Zandvoort zelf, maar die zijn geschrapt.

Daarnaast bestrijdt Hendriks het idee dat er sprake is van willekeur: "Het suggereert dat er met twee maten wordt gemeten, dat is niet aan de hand. Alle sportevenementen met vaste plaatsen mogen óók doorgaan", stelt hij. Bovendien geldt voor de camping dezelfde regels als voor andere campings, die deze zomer overal in Nederland ook gewoon open waren.

Terug met de trein

Ook viroloog Bert Niesters is kritisch. Hij snapt niet waarom festivals maar 750 mensen mogen toelaten, terwijl in Zandvoort 70.000 mensen mogen komen. De vaste plaatsen zijn niet zo vast als je zou worden. "Mensen moeten naar het toilet en willen wat drinken. En ze moeten ook uit heel Nederland naar Zandvoort gaan en weer terug."

Bovendien houden mensen zich op de tribune er ook niet aan, vult Veenstra aan: "We hebben dat gezien bij een Grand Prix in Oostenrijk, waar een vak Nederlanders van links naar rechts op de Snollebollekes stond te hossen. Het is alleen 'geplaceerd' als je de stoel aan je kont vastplakt…"

Veenstra gunt het uiteindelijk de Formule 1 ook best om door te gaan, maar dan moeten de muziekfestivals ook een kans krijgen. In België zijn 75.000 mensen welkom, op basis van de Nederlandse field lab-experimenten. Dat zou hij in Nederland ook graag zien.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie