Binnenland
NOS

Gemeente 'kijkt opnieuw' naar terugbetalen 7000 euro vanwege boodschappen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeente 'kijkt opnieuw' naar terugbetalen 7000 euro vanwege boodschappen

De gemeente Wijdemeren gaat nog eens kijken naar de zaak van een vrouw met een bijstandsuitkering, die ruim 7000 euro moet terugbetalen. Vanuit Den Haag kwamen verontwaardigde reacties op het nieuws dat de vrouw duizenden euro's aan bijstand moet terugbetalen omdat ze boodschappen van haar moeder had gekregen.

Wethouder Sociaal Domein bij de gemeente Wijdemeren, Rosalie van Rijn, snapt de ophef, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik vind het zelf ook heel erg. Moet je mensen niet boodschappen gunnen?"

"Wat lastig is, is dat je als gemeente verplicht bent om het bedrag dat teveel betaald is op basis van de wet terug te vorderen." De boete die daarbij hoort, heeft de gemeente niet opgelegd. "Ik ben ergens blij dat de Kamer zich ermee bemoeit. Zij kunnen de wetgeving aanpassen."

Boodschappen

De vrouw in deze zaak ontvangt sinds 2015 een bijstandsuitkering, blijkt uit stukken van de rechtbank. De hoogte van zo'n uitkering hangt af van iemands leeftijd, maar vooral van iemands woonsituatie. De uitkering is gekoppeld aan het minimumloon; een alleenstaande krijgt 70 procent van dat bedrag.

De vrouw kreeg dus een uitkering, maar had ook hoge lasten. Daarom kreeg ze van haar moeder eens per week een tas boodschappen. Het ging volgens haar om twee broden, drie zakken sla, een doos met acht stukjes vlees, twee dozen eieren, wc-papier en koffie, zo valt te lezen in rechtbankdocumenten.

De vrouw gaf niet door dat ze de boodschappen kreeg. Daartoe was ze volgens de gemeente en de rechter wel verplicht. De gemeente had dan haar uitkering kunnen bijstellen: de vrouw kreeg via de gratis boodschappen namelijk een structurele bijdrage aan haar levensonderhoud, zo is de redenering.

Voor giften gelden vaak strenge regels. Die wisselen overigens per gemeente. Wordt de energierekening af en toe door een familielid betaald en krijg je een tas boodschappen, dan hoef je dat in de gemeente Amsterdam pas te melden als je omgerekend voor meer dan 1200 euro per jaar krijgt.

'Nogmaals naar de zaak kijken'

Terug naar de boodschappen van de vrouw uit Wijdemeren. Volgens de gemeente kreeg zij drie jaar lang structureel te veel bijstand, vanwege de gratis boodschappen. De waarde van die boodschappen komt volgens de Nibud-norm neer op ongeveer 6,41 euro per dag: in totaal dus 7039 euro. Volgens artikel 58 van de Participatiewet moet de gemeente dat geld terugvorderen.

"Maar rechtmatigheid betekent nog geen rechtvaardigheid. Dat snap ik ook", zegt de wethouder. "Ik ben blij dat ik degene ben die naar deze specifieke casus kan kijken, maar dat lost natuurlijk niet de vele honderden casussen in dit jaar op."

wijdemeren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie