Binnenland

Dolende dertiger Marlijn: dat rare streven naar het perfecte is bizar

foto: Stijn Ghijsenfoto: Stijn Ghijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Dolende dertiger Marlijn: dat rare streven naar het perfecte is bizar

Het gaat hartstikke goed met Marlijn Weerdenburg (33). Ze zit in de bloei van haar leven, is gelukkig in de liefde, ze acteert, zingt en presenteert. Maar toch: moet ze niet gaan trouwen, een kind krijgen of eerst een wereldreis maken? Weerdenburg merkte dat ze niet de enige is die alle ballen in de lucht wil houden. "Voor dertigers is het soms om radeloos van te worden."

In de zesdelige tv-serie Marlijn: de dolende dertiger zoekt ze de komende weken naar antwoorden op de levensvragen van leeftijdsgenoten, die last hebben van keuzestress, issues in de liefde, kinderen en carrière, sociale media en zingeving.

Weerdenburg had al langer het idee om iets te doen met zoekende dertigers, vertelt ze in Kunststof op NPO Radio 1. "Toen ik net 30 werd heb ik een dramaserie bedacht omdat ik merkte hoeveel ik was veranderd sinds ik 20 was. Toen was het flierefluiten zonder consequenties. Ik merkte opeens dat ik moest kiezen en dacht: daar gaan we een serie over maken."

Die dramaserie kwam er uiteindelijk niet, maar de 'dertigersproblemen' bleven fascineren, vooral door de eigen ervaring. "Ik was vijf jaar lang single, tussen mijn 27e en 32e. Op een gegeven moment wilde ik zo graag dat er iemand was om mijn leven mee te delen. De kroeg heeft zich verplaatst naar apps als Tinder, dus daar ontmoet je ook niet zomaar iemand en ik wil niet meedoen aan die apps. Je ziet dat de mensen om je heen zich langzaam gaan settelen, maar bij mij gebeurde dat niet." Inmiddels heeft Weerdenburg een vriend, een geluidsman, die ze ontmoette tijdens een presentatieklus.

De trailer van Marlijn: de dolende dertiger

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar is onzekerheid over het leven niet van alle tijden? Weerdenburg geeft toe dat het idee van de zoekende dertiger niet nieuw is. Het bekende boek Het dertigersdilemma verscheen bijvoorbeeld alweer tien jaar geleden. "Ik denk wel dat er nu nog meer mogelijkheden zijn en ik ben benieuwd waar het naar toegaat. Misschien gaan we straks weer allemaal terug naar de basis."

Dertigers willen het zó graag goed doen, merkt Weerdenburg. Soms worden ze er radeloos van. "Dat rare streven naar het perfecte. Het is zo bizar dat we dat allemaal aan het doen zijn, dat ík dat aan het doen ben. Op de een of andere manier is het makkelijker om keuzes open te houden. Nu zeg ik: kies gewoon. Leef. Al die maakbaarheid en al die mogelijkheden: weg ermee. Ik heb ervoor gekozen om dingen aan te gaan, om de liefde aan te gaan, het leven aan te gaan."

De eerste aflevering van Marlijn: de dolende dertiger is vanavond om 21.20 uur te zien op NPO 3

Ster advertentie
Ster advertentie