Binnenland
EO

Jongeren maken relatie niet uit door vastgelopen woningmarkt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren maken relatie niet uit door vastgelopen woningmarkt

Bijna een op de tien jongeren (18-30 jaar) zegt vast te zitten in een relatie vanwege de vastgelopen woningmarkt. Ze zijn bang dat ze geen andere woning kunnen vinden als ze vertrekken bij hun partner.

DIT, het journalistieke platform van de EO, deed onderzoek naar de vraag wie er last heeft van de problemen op de woningmarkt. Ruim 22 procent van de Nederlanders zegt ongewild vast te zitten in de huidige woonsituatie. Jongeren hebben daar het vaakst last van (34,9 procent) en 65-plussers het minst (16,1 procent). In totaal woont 5,7 procent van de ondervraagden met iemand met wie ze liever geen adres willen delen.

In Dit is de dag gingen Rick Timmermans, voorzitter van de Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis en wethouder wonen Astrid Janssen met elkaar in debat over de situatie op de woningmarkt.

Bekijk hier het gesprek met Rick Timmermans, Hans André de la Porte en Astrid Janssen


Morele plicht om te verhuizen

Vooral de doorstroming vormt een probleem. Vijf procent woont noodgedwongen in een huurwoning doordat er geen betaalbare koopwoningen te vinden zijn. Opmerkelijk genoeg zijn er nagenoeg evenveel huizenbezitters die graag groter willen wonen als mensen die hun grote huis juist willen verruilen voor een kleinere woning.

Dat laatste is volgens ruim 22 procent van de ondervraagden een morele plicht van ouderen: die moeten hun gezinswoning te koop zetten en verhuizen naar een seniorenwoning zodra hun leefsituatie dat toelaat. Van de jongeren vindt ruim dertig procent dat een goed idee.

Kraken niet meer strafbaar

Nu de crisis op de woningmarkt aanhoudt, lijkt kraken aan sympathie te winnen. Sinds 2010 staat het verbod op kraken in het wetboek van strafrecht, maar ruim achttien procent van de Nederlanders voelt er veel voor om dat artikel te schrappen. Een ruime helft (56 procent) is daarop tegen, vooral ouderen.

Moeten ouderen ruimte maken voor jongeren op de woningmarkt? (12 oktober 2023) - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie