Binnenland

Oproep RIVM: 'Niet iedereen hoeft de dokter te bellen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep RIVM: 'Niet iedereen hoeft de dokter te bellen'

[NOS] Omdat huisartsen en GGD's worden overspoeld met telefoontjes over het coronavirus doet het RIVM de volgende oproep: Mensen die terugkomen uit gebieden waar het virus heerst en die zich ziek voelen moeten thuis uitzieken en zo min mogelijk contact hebben met andere mensen. Verreweg de meeste mensen zullen vanzelf opknappen en hoeven daarom niet de dokter te bellen.


Alleen als de klachten verergeren, met koorts boven de 38 graden in combinatie met hoesten en/of kortademigheid, moet de huisarts worden gebeld.

Risicolanden

Het advies om bij ziekteverschijnselen meteen thuis te blijven geldt alleen voor mensen die onlangs in een van de risicolanden zijn geweest: China, Zuid-Korea, Iran, een deel van Japan en het noorden van Italiƫ. Mensen uit bijvoorbeeld Loon op Zand hoeven dat niet.

Het advies niet zomaar de huisarts te bellen betekent dat er besmettingen met het virus ongeregistreerd voorbij zullen gaan. Volgens het RIVM is dat geen probleem.

Kaart

Het RIVM publiceert later vandaag met een kaart op de website, waarop te zien is waar in Nederland geregistreerde besmettingen zijn. Die kaart zal dagelijks worden bijgewerkt.

Ster advertentie
Ster advertentie