Binnenland
NOS

Een jaar na watersnood: wat als het nu weer zo hard zou regenen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na watersnood: wat als het nu weer zo hard zou regenen?

Een jaar geleden werden delen van Duitsland, België en Limburg getroffen door watersnood. Hevige regenval leidde tot zware overstromingen, waarbij in Duitsland en België meer dan 220 doden vielen. Rivieren stroomden over, waardoor huizen weggeslagen werden of onder water liepen, bruggen spoelden weg, wegen werden onbegaanbaar en mensen raakten ingesloten door het water. Een jaar later wordt in de getroffen gebieden stilgestaan bij de gebeurtenissen. Wat wordt er nu gedaan om deze situatie te voorkomen in de toekomst?

Watersnood in Limburg herdacht

“We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan de herinrichting van het watersysteem en de herinrichting van het regionale watersysteem, het bouwen van regenwaterbuffers om de wateroverlasten weg te werken. Daar blijven we mee doorgaan”, vertelt Josette van Wersch van het Waterschap Limburg in Radio Tour de France. “Maar de ramp van 2021 heeft wel het urgentie besef om snel te komen tot structurele robuuste oplossingen en maatregelen om dat te versnellen.”

Onderzoek

“We hebben daarom ook onderzoeksbureau Deltaris opdracht gegeven een systeemanalyse te doen met betrekking tot de wateroverlast: wat is er gebeurd? Dat is in samenhang gericht op Nederland, maar ook op de Belgische en Duitse buren. Op basis van die analyse kunnen wij dan concrete maatregelen gaan nemen”, legt van Wersch uit. Dat onderzoek is nu nog gaande en zal aan het einde van 2022 afgerond zijn.

Plan

“Provincie, gemeentes en waterschap hebben als partners het programma ‘Waterveiligheid en ruimte Limburg’ opgesteld. Dat gaan we morgen presenteren in het bijzijn van ministers Harbers. Daar moet een uitvoeringsagenda uitkomen, waarbij we kijken naar korte en lange termijnmaatregelen. Die lange termijn maatregelen worden gebaseerd op het onderzoek die wordt opgeleverd aan het eind van het jaar.”

Maatregelen

“Zou je het nu willen oplossen, en die oplossingen hebben we niet, dan zou je moeten denken aan een muur van vierhonderd meter hoog in het centrum van Valkenburg. Zou je de hoeveelheid water willen bufferen, zou je ruimte nodig hebben ten grote van veertienhonderd voetbalvelden. Dat gaat niet werken. Deltaris heeft ook geconcludeerd dat als je nu voor de korte termijn op plek x ingrijpt, het gevolgen heeft voor plek y. Je zult het altijd in samenhang moeten bekijken.”

“Als we op korte termijn maatregelen bekijken, denken we echt aan zandzakken of flootbarriers die je neerlegt zodra de wateroverlast komt. Ook daar moet je ook goed kijken: als ik het hier keer, stroomt het sowieso de andere kant uit. Omdat we hier weinig ruimte hebben, zie je dat het weer snel stedelijk gebied instroomt.”

Samenwerking

Ook benadrukt van Wersch dat de wateroverlast alleen opgelost kan worden in samenwerking met België en Duitsland. “Wil je de wateroverlast in Zuid-Limburg willen aanpakken? Dan zul je zeker met maatregelen moeten beginnen in België om het water af te remmen en het gedoseerd af te voeren richting Valkenburg en Meerssen, zo de Maas in. Dat is gewoon noodzakelijk.”

“Ook willen wij als Waterschap ook gehoor geven aan de oproep van de burgers om snel gealarmeerd te worden. Het alarmeringssysteem heeft goed gewerkt, maar was niet toereikend voor de hoeveelheid water die afgelopen zomer gevallen is. Het alarmeringssysteem zijn wij nu aan het professionaliseren. Dat doen we door data te verzamelen in Duitsland en in België. We hopen eind dit jaar een volledig nieuw alarmeringssysteem te kunnen opleveren, zodat wij de mensen sneller kunnen waarschuwen.”

RTF waterschap

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie