Binnenland
BNNVARA

Operatiekamers zijn afvalfabrieken van ziekenhuis, maar het kan groener

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Operatiekamers zijn afvalfabrieken van ziekenhuis, maar het kan groener

Vier grote vuilniszakken afval. Dat is wat een gemiddelde ziekenhuisoperatie oplevert. Operatiekamers zijn de afvalfabrieken van een ziekenhuis, wordt wel beweerd. Het merendeel van het afval is van plastic, dat vanwege veiligheid en hygiëne eenmalig gebruikt wordt. Artsen worden zich steeds bewuster van de vervuilende impact van de zorg, en het Landelijk Netwerk de Groene OK vindt het tijd worden om tot concrete actie over te gaan. Dat wordt verteld in Vroege Vogels.

"Dit is bijvoorbeeld een stapler", laat oncologisch chirurg Schelto Kruijff zien in één van de OK’s van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMGC). "Het is een apparaat waarmee twee losse delen van een darm weer kunt afsluiten, een soort nietapparaat. Zo'n ding kost naar schatting 400 à 500 euro, en het gaat na één keer gebruik de afvalzak in. Het is om je ogen uit je kop te schamen." Het zou beter zijn om zo'n instrument herbruikbaar te maken, maar dan praat je ook over bijvoorbeeld andere materialen, zodat het weer steriel gemaakt kan worden.

De Groene OK

"Iedereen die aan de operatietafel staat, heeft een steriele jas aan", vult uroloog Annemarie Leliveld van het UMGC aan. Samen met Schelto Kruijff is zij in Groningen voorvechter van een groene OK. Zo'n jas is ook echt voor eenmalig gebruik. Overal in Nederland worden ze gebruikt, maar vanwege de enorme berg afval willen we ervan af. En het is bewezen dat de footprint van de wasbare kleiner is dan van de disposable jas", aldus Leliveld.

Al het afval in één video

Oud-verpleegkundige en kunstenares Maria Koijck werd getroffen door borstkanker. Zij vroeg haar chirurg al het operatieafval na de operatie aan te leveren. Toen ze wakker werd uit de narcose stonden zes volle vuilniszakken naast haar bed. Ze maakte van dat vele plastic en ander afval een indrukwekkende video, met haarzelf én haar nieuwe borst in de hoofdrol.

Spuiten, scharen, bakjes, slangetjes, handschoenen, schorten. In cirkels liggen ze uitgestald om voormalig verpleegkundige en kunstenaar Maria Koijck, die ertussen poseert in een variant op de beroemde Vitruviustekening van Leonardo da Vinci.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie