Binnenland

#UsToo in homogemeenschap: kritisch kijken naar machtsverhouding is nodig

BNNVARA
foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. #UsToo in homogemeenschap: kritisch kijken naar machtsverhouding is nodig

Gisteren stapte kersvers Kamerlid Sidney Smeets op wegens een intern onderzoek dat zijn partij D66 naar hem is gestart. Hij wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag richting jonge homoseksuele jongens. In De Nieuws BV praat journalist Bo Hanna over de achterliggende problemen, bijvoorbeeld: de seksuele moraal binnen de homogemeenschap.

Als journalist heeft Hanna op datingapps gezeten om te kijken wat daar precies gebeurt. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat het onderwerp nu op deze manier aan het licht is gekomen. Omdat de urgentie ervan nu wel blijkt."

Het online gevaar van daten is er voor iedereen, voor alle jongeren. Maar Hanna denkt dat bij homojongeren nog een ander component meespeelt: "Dat is dat homojongeren over het algemeen een kwetsbaardere positie hebben in de samenleving. Bijvoorbeeld omdat, als zij zich in conservatieve kringen bevinden buiten de randstad, minder datingmogelijkheden hebben. En daardoor misschien ook, vaker dan niet-homojongeren, in het geheim gaan experimenteren omdat ze nog niet uit de kast zijn of niet geaccepteerd worden door hun omgeving." Hij geeft aan dat als je in het geheim op jonge leeftijd met iemand gaat afspreken, de risico's wel toenemen.

De cultuur binnen de homogemeenschap

Binnen de homogemeenschap is een cultuur genormaliseerd waarin jonge jongens die op zoek gaan naar spanning en experimenteren, worden geconfronteerd met oudere mannen die daarop inspelen. Hanna zegt: "Als wij als homogemeenschap een veilige plek willen zijn voor onze leden, dan moeten we daar wel kritischer naar zijn. Ook veel kritischer naar het leeftijdsverschil wanneer je gaat daten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De afgelopen maanden kreeg Bo, naar aanleiding van twee columns die hij schreef over dit onderwerp, meerdere berichten van oudere mannen die aangaven dat de jongeren op hun schouders staan en dat zij als oudere homo's de vrijheden voor de jongeren hebben verworven. Deze mannen waren verbouwereerd over hoe een jongere man als Hanna, de oudere mannen kan stigmatiseren als de mensen die het probleem zijn. "Terwijl zij vinden dat zij het pad hebben vrijgemaakt."

Hanna wil oudere mannen niet stigmatiseren, maar hij wil wel meegeven dat als je jongere jongens op datingapps ziet, ze 9 van de 10 keer op zoek zijn naar steun of hulp. Al helemaal als ze nog in de kast zitten en worstelen met zichzelf. Dus als je als oudere man dan fysieke intimiteit gaat bieden in plaats van steun, dan ben je verkeerd bezig.

Mannen die op jonge leeftijd misbruikt zijn door oudere mannen vinden het lastig om dit onderwerp aan de kaart te stellen, want mensen associëren daardoor homoseksualiteit al snel met pedofilie. Hanna: "Zo'n kans op backlash is erg reëel." En als 'lid' van de gemeenschap wil je niet dat homoseksualiteit in één adem wordt genoemd met pedofilie.

Wat kunnen we doen voor jonge jongens?

Jonge jongens tussen 14-17 jaar gebruiken datingapps voor gemeenschapszin en daar zitten veel risico's aan. Terwijl een hetero leeftijdsgenoot gewoon op school kan daten en met klasgenoten kan flirten. Als je de enige homo in de klas bent, dan heb je dat niet.

Een veilige manier van online daten begint bij de voorlichting op scholen. "Ik vind dat scholen een hele belangrijke rol hebben. Zoals: wees bewust van de gevaren van online dating-apps. Ga naar platforms als 'Jong en Out' waar je beter en veiliger kan daten met leeftijdsgenoten want je ID wordt daar gecontroleerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar Hanna geeft ook aan dat een debat binnen de homogemeenschap zelf nodig is. Wat vindt de homogemeenschap wenselijk en hoe kunnen ze kritisch zijn naar hoe de machtsverhouding is. Als je op Grindr een hele jonge jongen ziet, dat je dan tegen die jongen zegt: "Ga naar die of die site, want deze site is helemaal niet bedoeld voor jou." Deze rol ligt bij ieder individu in de gemeenschap.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie