Binnenland
KRO-NCRV

Kinderombudsman: 'Kinderrechten beter gewaarborgd mét spreidingswet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderombudsman: 'Kinderrechten beter gewaarborgd mét spreidingswet'

"Kinderen in de noodopvang drinken veel minder dan ze nodig hebben, omdat ze niet naar de wc willen omdat deze zó vies zijn." Dit is één van de voorbeelden die Kinderombudsman Margrite Kalverboer bij Spraakmakers aanhaalt om het belang van de spreidingswet voor kinderen te ondersteunen. "Kinderen zijn niet gebaat bij het leven in noodopvanglocaties."

De spreidingswet is beter voor kinderen

De Kinderombudsman roept de Eerste Kamer op, om de situatie van kinderen zwaar te laten meewegen bij de behandeling van de spreidingswet. Maandag en dinsdag buigt de Eerste Kamer zich over de spreidingwet, die ervoor moet zorgen dat de opvang van asielzoekers eerlijker wordt verdeeld over Nederland.

De Kinderombudsman is duidelijk: deze moet er komen. "Wij hebben een adviserende taak en wij hebben gekeken naar de situatie voor kinderen zonder spreiding en mét. We komen eropuit dat de kinderrechten beter gewaarborgd zijn met de spreidingswet."

Geen overlast

Spreiden betekent voor sommige gemeenten dat ze maar zes mensen uit Ter Apel moeten opvangen, omdat de spreiding naar rato is. "Deze zes ouders en kinderen zullen niet voor overlast zorgen en dan hebben ze tenminste een plek."

Beschermen kinderen taak overheid

Een aantal weken geleden bleek uit onderzoek dat zwangere vrouwen in Ter Apel een veel hogere kans hebben hun kind te verliezen dan andere vrouwen in deze regio. Volgens Kalverboer is het de taak van de staat om juist (kwetsbare) kinderen extra te beschermen en dat gebeurt nu niet.

"De discussie over de spreidingswet is enorm vervuild. Het is niet zo dat je het instroomprobleem, wat er nu is, of zou zijn, oplost door het niet-invoeren van de spreidingswet." Kalverboer denkt dat wanneer je werkelijk zou verdelen, kleine dorpen ook niet meer grote groepen asielzoekers moet opvangen. "Als iedereen zijn aandeel zou nemen in gelijke spreiding, dan heb je ook geen last van de cisis zoals die is."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie