Binnenland
KRO-NCRV

Ed Nijpels wil dat CDA kleur bekent: 'Dan weet je of kabinet door kan, of dat de stekker eruit moet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Nijpels wil dat CDA kleur bekent: 'Dan weet je of kabinet door kan, of dat de stekker eruit moet'

"De politiek is aan zet", zegt voormalig VVD-minister Ed Nijpels na het klappen van de onderhandelingen over het Landbouwakkoord. De grote vraag is volgens hem waar het CDA staat. "Dan weet je of je door kunt met deze club, of dat je de stekker uit het hele kabinet moet trekken", zegt hij bij Spraakmakers.

Belangrijke politieke vraag

Het kabinet is volgens hem 'verlamd' geraakt, doordat het CDA wil afwijken van het regeerakkoord. Nijpels noemt wat het CDA nu wil 'de belangrijkste politiek vraag' van dit moment. "Als je als kabinet moet onderhandelen met een verdeelde achterban binnen het kabinet, dan is dat heel onplezierig."

Hij hoop dat in een Kamerdebat het CDA kan aangeven wát het precies wil veranderen, zodat snel duidelijk wordt of dit kabinet nog door kan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

LTO

Na het klappen van de onderhandelingen is de politiek sowieso aan zet, vindt Nijpels. Boerenorganisatie LTO heeft zijn kansen verspeeld, vindt Nijpels, die eerder de onderhandelingen over het Klimaatakkoord leidde. "Als je wegloopt van tafel, heb je je rechten verspeeld."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie