Epidemiologen vinden het nog te vroeg voor versoepelingen
- Nieuws
- Epidemiologen vinden het nog te vroeg voor versoepelingen
Volgende week gaan de basisscholen en kinderopvang open. Ook wil het kabinet dan winkels laten openen voor het afhalen van bestellingen. En als de cijfers blijven dalen, stopt volgende week de avondklok.
Video niet beschikbaar
Het demissionaire kabinet werkt aan versoepelingen op het moment dat het aantal coronabesmettingen daalt, maar de Britse variant van het virus oprukt. Epidemiologen Patricia Bruijning, Alma Tostmann en Amrish Baidjoe vinden het daarom te vroeg om nu al de teugels te laten vieren.
"Ik denk dat iedereen het wel eens is over de algemene onwenselijkheid van de maatregelen. Zeker naarmate zo'n crisis langer duurt, eist dat een gigantische tol op de maatschappij. Tegelijkertijd hebben we nu door die Britse variant te maken met een pandemie binnen een pandemie. Dat komt met veel onzekerheid, want we weten niet hoe snel de Britse variant voortbeweegt en wat de impact daarvan is. Het verspreidt sneller dan verwacht en dat in acht nemende, zou ik denken dat het niet verstandig is om te versoepen", zegt Baidjoe in het NOS Radio 1 Journaal.
Waarschuwen voor Britse variant
Half januari sprak premier Rutte nog zijn zorgen uit over de Britse coronavariant. Rutte noemde de beelden en cijfers die uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland kwamen "alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt". Vervolgens werd de avondklok ingevoerd, vooral vanwege die Britse mutant van het coronavirus.
Hoewel de totale cijfers dalen, bleek maandag dat inmiddels de helft van alle nieuwe coronabesmettingen in Nederland wordt veroorzaakt door die mutant. Vorige week was dat nog maar een derde: de Britse variant wint dus terrein onder de huidige maatregelen. Experts waarschuwen daarom voor versoepeling.
Niet verwacht dat ze OMT-advies terzijde zouden schuiven
Ook veldepidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe, verbonden aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, vindt dat versoepelingen nog even moeten worden uitgesteld. "De proportie van de Britse variant neemt toe, de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten zijn een extra reden om voorzichtig te zijn."
Baidjoe is hoe dan ook niet te spreken over de weg die het kabinet nu inslaat. "Zonder een plan over hoe het verantwoord kan, moeten de scholen niet opengaan. Dat gebeurde in september toch en het gebeurt nu weer", zegt hij. Over welke maatregelen allemaal moeten worden genomen op scholen, wordt deze dagen nog gesproken door betrokken organisaties.
"Ik had ook niet verwacht dat het OMT-advies - dat vol staat met de woorden 'te hoog' en 'zorgelijk' - terzijde zou worden geschoven. Als politici deze crisis voor eigen gewin gaan gebruiken is dat spelen met vuur", zegt Baidjoe, doelend op de naderende Tweede Kamerverkiezingen.
Epidemioloog
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.