Binnenland
AVROTROS

Hoe Nederland door migratie verandert

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Nederland door migratie verandert

Het migratiesaldo in Nederland was in 2017 op recordhoogte: een plus van 81 duizend. Dat blijkt uit de migratiecijfers van het CBS over 2017. Volgens de ex-baas van het CBS, prof. dr. Jan Latten, moeten we meer nadenken over hoe we willen dat Nederland er over een aantal jaar uitziet.

{podcast audio="56319" caption="Jortcast #50 Hoe Nederland door migratie verandert" }
Het migratiesaldo is de immigratie min de emigratie in een land. In 2017 kwamen 235 duizend in Nederland wonen, en vertrokken er 154 duizend emigranten naar het buitenland. Een groot aandeel komt van asielzoekers en gezinsherenigingen, maar de hoge migratie hangt ook samen met toegenomen immigratie uit EU-landen en van asielzoekers.
In Jortcast #50 bespreekt dr Kelder met Latten hoe Nederland door migratie verandert. In 2100 kan Nederland volgens de VN 24 miljoen inwoners hebben. Die groei komt voornamelijk uit het buitenland, volgens de demograaf. "Er moet meer nagedacht worden over waar we met dit land naartoe willen. Demografie raakt alles."

De Nederlandse vrouw krijgt tegenwoordig nog maar 1,6 kind, weet Latten. "We zijn nu bezig om het land minder dichtbevolkt te maken. Tegelijkertijd wordt het land steeds dichter bevolkt", zegt Latten. De toename van het aantal inwoners is te danken aan immigratie. "De autochtoon zit op krimpkoers en blijft op krimpkoers."

Subsamenlevingen

Dat kan gevolgen hebben voor de Nederlandse samenleving. "Straks is Nederland een samenleving met heel veel subgroepen, die de prioriteit leggen bij de eigen identiteit." Latten maakt zich zorgen dat er subsamenlevingen op hetzelfde grondgebied ontstaan. Het risico van onderling onbegrip en het ontbreken van een gemeenschappelijke basis wordt op dit moment door de politiek onderschat, denkt Latten. "Nu lijkt het op laissez-faire, we zien het wel." Volgens Latten is de leefbaarheid van Nederland in het geding.

Het ontstaan van subgroepen is al zichtbaar in bijvoorbeeld Amsterdam-Noord, zegt dr Kelder. "Wat je in Amsterdam-Noord ziet gebeuren, is eigenlijk een soort apartheidssamenleving. Een wijk stemt Forum voor Democratie, in het midden zitten de hipsters van GroenLinks, en een wijk verderop zit DENK. Dat zijn eigenlijk drie werelden die tegen elkaar aanliggen, en elkaar niet raken."

Onderwijs

"Wat de politiek kan doen is zorgen dat kinderen die opgroeien niet bij voorbaat al op het spoor van een bubbel worden gezet, in het onderwijs." Latten pleit ervoor dat alle kinderen in Nederland dezelfde informatie krijgen over wat voor samenleving we hebben. "Een seculiere samenleving, met bepaalde regels, dat moet iedereen in gelijke mate ontvangen. Dat is vrijheid voor de kinderen. Ik vind het een onrecht als kinderen dat niet krijgen."

Ster advertentie
Ster advertentie