Binnenland
EONOS

De twijfels van Lonneke Slöetjes

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De twijfels van Lonneke Slöetjes

Voor volleybalster Lonneke Slöetjes (29) ziet een jaar er eigenlijk heel overzichtelijk uit. Acht maanden is ze bezig bij haar Italiaanse club Scandicci en de andere vier maanden staan in het teken van Oranje. Maar sinds een paar weken is ze in Nederland en wacht ze af. Het coronavirus gooide ook in de volleybalwereld alles overhoop. Het gaf de international wel de mogelijkheid om haar leven als topsporter onder de loep te nemen. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik het volleybal nog niet echt gemist heb."

Alle (top)sporters snakken naar het moment dat ze zich weer serieus met hun sport kunnen bezighouden, maar Lonneke Slöetjes vindt het eigenlijk wel even prima. Ze vult de dagen nu even met klusjes in huis, familiebezoekjes en haar studie. In Langs de Lijn En Omstreken gaf ze toe dat ze eigenlijk wel geniet van haar 'gedwongen' time-out. "Ik had sowieso dat het de laatste tijd steeds moeilijker werd om het plezier in het volleybal te behouden. Dus eigenlijk kwam deze hele onderbreking me wel gelegen, voor zover zo'n crisis gelegen kan komen." Haar denkpauze leverde een duidelijke beslissing op: een sabbatical van minstens zes maanden.

Lonneke Slöetjes op zoek naar haar toekomst

Momenteel is Slöetjes vooral bezig om na te denken waar ze haar plezier in de sport is kwijtgeraakt. Wandelingen in de Achterhoek moeten haar daarbij helpen en ook een loopbaanbegeleiding vanuit NOC*NSF laat haar nadenken over de toekomst. "Het is niet een eenduidig antwoord. Het is een combinatie van factoren en jarenlang, zonder pauze, doorgaan."denkt ze.

Toen in Italië de coronacrisis uitbrak kwam pas later het besef. "Op het moment dat je weet dat de competitie niet verder gaat dan begint het natuurlijk wel een beetje te dagen. Je hebt dan de tijd om er over na te denken en er met mensen over te praten. Dat heeft wel het kwartje doen vallen. Nadenkend over haar toekomst, met de coronacrisis op de achtergrond, beseft Slöetjes dat ze nog niet echt een levensmissie heeft. Ook van haar studie bedrijfskunde weet ze nog niet of dat haar pad is. Maar dat ze nu even kan praten over andere zaken dan setstanden, rally's en setpoints vindt ze verfrissend. "Ik vind het wel leuk om ook eens over de andere kant van topsport te praten, over dingen die misschien wel belangrijker zijn dan winnen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie