Binnenland
WNL

Mensenrechtenactivist Shirin Musa: 'De fiets is een symbool van emancipatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensenrechtenactivist Shirin Musa: 'De fiets is een symbool van emancipatie'

Mensenrechtenactivist Shirin Musa ziet de fiets als een symbool van emancipatie. "Vrouwen die vanuit hun geloof traditionele kleding dragen gaan zich anders of praktischer kleden als ze leren fietsen", zegt de oprichter en directeur van Femmes for Freedom vandaag in De Zomeravonden van WNL op NPO Radio 1.

"Ik wil iedereen die naar Nederland komt aanraden om te leren fietsen. Het is echt een emancipatiesymbool, een symbool om mee te kunnen doen", zegt Musa, die als baby vanuit Pakistan naar Nederland is verhuisd.

Gratis fiets

"Een Pakistaanse vriendin vertelde mij dat vrouwen uit de lagere klasse in de stad Lahor een gratis fiets hebben gekregen omdat er in armere wijken vaak geen openbaar vervoer is. Ik heb nergens in Pakistan vrouwen op een fiets gezien, behalve daar. Dat is zo mooi. Er zijn gedachtes dat vrouwen uit patriarchale culturen niet zouden mogen fietsen, maar zij hebben een fiets gekregen en kunnen daardoor sneller op school of hun werk zijn."

Zelf kent Musa vrouwen die ooit in een gedwongen isolement hebben gezeten en mede dankzij een fiets nu vrijer zijn. "Ze zijn niet meer afhankelijk van wie dan ook om van A naar B te komen. Ik heb een superlieve broer, maar hij moest mij altijd overal naartoe brengen. Nu kom ik zelf makkelijk overal. Ik voel ontzettend veel geluk als ik op de fiets zit."

Gezondheid

Musa leerde pas fietsen op latere leeftijd. "Toen ik in mijn echtscheidingsprocedure zat dacht ik: 'Wat kan ik doen om mentaal en fysiek fit te worden?' Collega's van de TU Delft zeiden tegen mij dat ik moest leren fietsen." Vanwege een auto-ongeluk als kind had Musa een angst om verkeersdeelnemer te worden. "Collega's zeiden: 'Niet bang zijn, gewoon doen en dan gaat het vanzelf.'"

Oefening baart kunst

Musa stapte op de dienstfiets op het parkeerterrein. Dat ging niet van een leien dakje, vertelt ze. "De fiets had een terugtraprem, het was echt een ramp. Met mijn eigen fiets met handremmen ging het later veel beter."

Musa werd bij haar eerste meters op de openbare weg aangemoedigd door voorbijgangers. "'Zet hem op mevrouw', zeiden ze. Het was een soort Tour de France met allemaal blije mensen. Om blij van te worden."

Ster advertentie
Ster advertentie