Binnenland
AVROTROS

Koenders neemt afstand uitspraken ambassadeur uit Hongarije

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koenders neemt afstand uitspraken ambassadeur uit Hongarije

Minister Koenders neemt afstand van de uitspraken van de vertrekkend ambassadeur in Hongarije Gajus Scheltema over de Hongaarse regering.

"Er kan wat betreft de Nederlandse regering op geen enkele manier een relatie gelegd worden tussen wat terroristen doen en de Hongaarse regering", zei Koenders na de wekelijkse kabinetsvergadering.

In een afscheidsinterview met een Hongaars weekblad vergeleek de Nederlandse ambassadeur Gajus Scheltema de retoriek van de Hongaarse regering met die van moslimterroristen. Volgens Scheltema creëren ze vijanden volgens hetzelfde principe. Koenders neemt afstand van die vergelijking.

Hongarije haalt als reactie op deze uitspraken zijn ambassadeur voor onbepaalde tijd terug uit Nederland. Aanleiding zijn kritische opmerkingen van de vertrekkende Nederlandse ambassadeur in Boedapest over de regering-Orbán. Minister Szijjártó van Buitenlandse Zaken is daar woest over.

Minister Szijjártó noemt de uitlatingen schandelijk en eist excuses van de Nederlandse regering. Als die er niet komen, zullen verdere diplomatieke stappen volgen. "Hongarije is geen stootkussen", zei hij op een persconferentie. "Als dit de manier is waarop de Nederlanders onze bilaterale relaties willen vervolgen, dan zullen we dienovereenkomstig handelen."

Excuses

Koenders wil niet ingaan op de vraag of Nederland nu excuses gaat aanbieden. "Ik heb nog niet eens met de minister gesproken." De komende dagen wil hij rustig met de Hongaarse collega's gaan praten.

"Ik begrijp dat ze geïrriteerd zijn. Ze zijn ook een bondgenoot. Het is waar dat Nederland ook kritiekpunten op Hongarije heeft als het gaat om ngo-wetgeving of de manier waarop ze vluchtelingen niet opnemen. Maar wij zullen laten zien dat de Nederlandse regering het op dit punt van het interview niet met de ambassadeur eens is."

Lastige positie

Het is niet aan de Nederlandse ambassadeur om kritiek te uiten op landen die over de schreef gaan, dat hoort via Brussel te lopen. Dat zegt professor Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheid aan de Universiteit Leiden in het Politiek Café van Radio EenVandaag.

De kritiek die de Nederlandse ambassadeur in Hongarije uitte op de regering en president Orbán wordt niet gedeeld door de Nederlandse regering. “De minister van Buitenlandse zaken wordt in een buitengewoon lastige positie gebracht door de ambassadeur in Hongarije”, zegt professor de Wijk.

Volgens de lijn van internationale betrekkingen zou Brussel op moeten treden als er kritiek is op een lidstaat. Van Wijk: "Het is niet aan de Nederlandse ambassadeur om dat te doen en het is ook logisch dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken afstand neemt."

Radio EenVandaag Politiek Café, met Rob de Wijk

Ster advertentie
Ster advertentie