Binnenland

Zo schadelijk is een beschadigde anti-aanbakpan

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo schadelijk is een beschadigde anti-aanbakpan

Superhandig, zo'n pan met een anti-aanbaklaag. Lekker makkelijk ook, want je zet de pan op het vuur, gooit er wat bakboter in en zonder al te veel moeite bak je een lekker stukje vlees. Wat als de pan beschadigd is? Hoe schadelijk is dat?

Zo schadelijk is een beschadigde anti-aanbakpan

We gingen de straat op en vroegen aan toevallige voorbijgangers wat zij doen met een beschadigde anti-aanbakpan. Het gevaar van beschadigingen aan de teflonlaag is niet bij iedereen bekend.

Wat is teflon eigenlijk?

Teflon is een andere benaming voor polytetrafluoretheen. Het wordt onder meer gebruikt als isolatiemateriaal voor kabels, maar ook in de bemande ruimtevaart. Tegenwoordig, sinds 1959, vinden we teflon in met name pannen en fungeert het als anti-aanbaklaag.

Temperatuur

Bij pannen met een teflonlaag is de factor 'temperatuur' belangrijk. Zodra de pan een temperatuur van 260 graden heeft bereikt gaat de kwaliteit van de teflonlaag achteruit. Bij 327 graden heeft de teflonlaag het smeltpunt bereikt en bij 350 graden begint teflon te ontleden. Ons karbonaadje braden we gemiddeld op een temperatuur tussen de 200 en 230 graden. Daarboven zal je lapje vlees aanbranden.

Pannen Albert Heijn in opspraak

Afgelopen week waren de pannen van Albert Heijn in opspraak. Deze pannen, van het merk vivo, zijn ook voorzien van een teflonlaag. Cynthia plaatste een klacht op de Facebookpagina van Albert Heijn dat haar vogels waren overleden nadat zij met de vivopannen had gekookt. Zij denkt dat er giftige stoffen zijn vrijgekomen tijdens het koken. Wat er precies misgegaan is bij de pannen van Cynthia wordt nog onderzocht.

Is teflon giftig?

Nee, bij normaal gebruik kan je gewoon veilig koken met pannen met een teflonlaag. Zodra de pan veel te heet wordt kunnen er giftige stoffen vrijkomen, omdat de teflonlaag dan begint te smelten.

Pan beschadigd? Let dan op!

Het kan natuurlijk gebeuren dat je pan is beschadigd als je met een hard voorwerp erin geroerd hebt. Er komt bij zo'n beschadiging dan een stukje van de teflonlaag los. Martin van den Berg is toxicoloog en verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij zegt: "De korreltjes teflon die je binnenkrijgt zijn alleen schadelijk als ze zo groot zijn dat ze je slokdarm kunnen beschadigen. Dan kan je maar beter je pan weggooien."

Gevaar

Het gevaar van een beschadigde pan zit dus niet alleen in losgekomen korreltjes teflon, maar ook in de gevolgen daarvan. "Doordat de teflonlaag is aangetast bakt je vlees sneller aan en dat veroorzaakt kankerverwekkende stoffen", aldus Van den Berg. Deze zogeheten PAKS, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, worden ook gevormd als je barbecuet. Daarom lees je ook vaak het advies om niet te vaak te barbecueën.

Advies

Het best kan je houten spatels en ander keukengerei gebruiken in je pannen. Bij stalen hulpmiddelen kan je je anti-aanbaklaag beschadigen. Daarnaast kan je beter op een gematigde temperatuur braden om aanbakken te voorkomen. Er is tegenwoordig ook een alternatief op de markt. De pannenserie van GreenPan is voorzien van een thermolonlaag, eveneens een anti-aanbaklaag. Thermolon begint pas bij 450 graden te smelten en is dus duurzamer dan teflon.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie