Binnenland
KRO-NCRV

GGD-directeur Sjaak de Gouw: 'Landelijke afstemming coronamaatregelen zeker nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD-directeur Sjaak de Gouw: 'Landelijke afstemming coronamaatregelen zeker nodig'

Het is belangrijk dat alle regio's min of meer dezelfde maatregelen nemen, zodat er geen waterbedeffect ontstaat, zegt GGD-directeur Publieke Gezondheid Sjaak de Gouw in Spraakmakers. "Als je in twintig regio’s iets wel doet, en in vijf niet, dan is dat onlogisch. Landelijke afstemming is nodig."

De reactie van De Gouw volgt op het pleidooi van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die vindt dat regionale maatregelen tegen het coronavirus moeten worden vervangen door landelijke.

"We moeten samen bepalen welke maatregelen effectief zijn, om een waterbedeffect te voorkomen. Bijvoorbeeld een bruiloft die van de ene regio verplaatst wordt naar een andere. Als je landelijke afstemming krijgt, en je besluit allemaal hetzelfde te doen - dat is het belangrijkste - dan heb je ook landelijke maatregelen."

"Mijn zorgen zijn groot", vervolgt De Gouw, "we hebben nu veel meer zicht op het virus. Op alle 134 besmettingen is er één IC-opname, maar met een vertraging van drie weken. Je kunt dus nu al berekenen wat eraan komt, en dat blijft maar stijgen."

Ook Zeeland wil landelijke maatregelen

"Helemaal eens met Aboutaleb", zegt Jan Lonink, voorzitter van veiligheidsregio Zeeland en burgemeester van Terneuzen. "Nederland is te klein, en we zijn te reislustig. Dat vergt nationale maatregelen."

"De overheid moet niet te veel verschillende geluiden afgeven", vindt Lonink, "de burger wil een helder signaal, wat kan wel en wat niet?"

De provincie Zeeland is bovendien 'te verweven' met bijvoorbeeld België en de regio Rotterdam. "Het is heel verwarrend. Toeristen snappen het niet, en we merken dat de verschillen bij de GGD'en en zorgmedewerkers irritatie oproepen."

Lonink verwacht over de landelijke maatregelen maandag 'overeenstemming te vinden' in het Veiligheidsberaad. "We zullen tot nationale afstemming komen op een aantal terreinen en helderheid over wat we gaan doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie