Binnenland
KRO-NCRV

Politie maakt jacht op coronacriminelen

foto: Politiefoto: Politie
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie maakt jacht op coronacriminelen

Antibacteriële bankpassen, een COVID-tracker app en talloze webwinkels die mondkapjes aanbieden. Allemaal nep, waarschuwt de politie. Tien malafide webshops zijn inmiddels offline gehaald.

"Cybercriminelen proberen op allerlei manieren in te spelen op de coronacrisis", zegt Theo van der Plas, programmadirecteur Cybercrime van de politie in het radioprogramma 1 op 1.

Digitale oplichters maken misbruik van coronacrisis

"Criminelen proberen hier op allerlei manieren een slaatje uit te slaan", zegt Van der Plas, die inmiddels al tien webshops offline heeft gehaald. "De naam van reguliere bedrijven wordt bijvoorbeeld misbruikt door criminelen."

Gebruik je gezonde verstand

"Wij zijn enorm gemotiveerd om deze criminelen te pakken", vertelt Van der Plas, die geen goed woord over heeft voor mensen die uit de coronacrisis hun voordeel willen halen. "We zitten dicht op arrestaties en ik verwacht dat we meer webshops offline gaan halen."

Ook op preventie legt de politie de nadruk. "Er is een enorme informatiebehoefte, en mensen zitten thuis. Maar klik niet op links die zogenaamd door het RIVM worden verstuurd. Mijn belangrijkste tip is: gebruik je gezonde verstand."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie