Naar homepage
Binnenland

Een derde van scholieren na drie jaar op ander niveau dan schooladvies
NTRNOS

foto: NOS/JEROEN VAN EIJNDHOVENfoto: NOS/JEROEN VAN EIJNDHOVEN
  1. Nieuwschevron right
  2. Een derde van scholieren na drie jaar op ander niveau dan schooladvies

Spannende dagen voor achtstegroepers: de komende weken krijgen zij hun advies voor de middelbare school. Een belangrijk moment, al is zo'n schooladvies niet in beton gegoten. Vorig schooljaar zat een op de drie derdeklassers op een ander niveau dan de basisschool geadviseerd had. Dat blijkt uit een analyse van de NOS.

Zo zat ruim een kwart van de leerlingen op een hoger niveau dan hen in eerste instantie is geadviseerd. Een op de tien zat juist op een lager niveau. De meerderheid, zo'n 65 procent, zat op het niveau van het schooladvies.

Lara spreekt in Nieuws en Co over de schooladviezen met NOS-redacteur Laura Steenbeeke.

De data zijn afkomstig van 'Scholen op de Kaart', een site waar scholen informatie delen. Het gaat om leerlingen van meer dan 1242 vestigingen van middelbare scholen die in het schooljaar 2018 - 2019 in de derde klas zaten.

'Niet direct verkeerd'

Dat een derde van de leerlingen boven of onder het basisschooladvies scoort, hoeft niet te betekenen dat het advies destijds verkeerd was. "De eerste drie jaar van de middelbare school kan een leerling nog flinke stappen maken", legt onderwijssocioloog Sara Geven uit. "Een schooladvies kon in groep acht op dat moment best passend zijn, maar later kan blijken dat een leerling meer in zijn mars heeft."

Bovendien zijn in deze dataset alleen de eerste adviezen meegerekend. Bij ongeveer 8 procent van de leerlingen wordt het advies na de eindtoets nog naar boven bijgesteld, omdat ze die boven verwachting hebben gemaakt.

Een andere verklaring voor de afwijkende adviezen zijn de zogenoemde dubbeladviezen. Basisscholen adviseren leerlingen soms vmbo-(g)t/havo of havo/vwo. Leerlingen met bijvoorbeeld vmbo-(g)t/havo advies, worden geteld als 'boven schooladvies' als zij na drie jaar op het havo zitten. Zitten de scholieren in leerjaar 3 in een vmbo-(g)t klas, dan scoren zij op het niveau van het basisschooladvies.

Meer weten? Luister om 17.10 uur naar Nieuws en Co.

Ster advertentie
Ster advertentie