Binnenland
AVROTROS

'Oefening 'school shooting' Hoogeveen is complete waanzin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Oefening 'school shooting' Hoogeveen is complete waanzin'

Een schietoefening volgende week op het Alfa-college in Hoogeveen zorgt voor flink wat ophef. De directeur van de school wil leerlingen en docenten voorbereiden op een school shooting, zoals vaak gebeurt in Amerika: "Het zal je maar gebeuren."

Schietoefening op Nederlandse school

Veel ouders zijn boos en ook psychiater Bram Bakker noemt het plan complete waanzin: "Het is een fenomeen dat hier in Nederland totaal niet aan de orde is." Volgens Bakker zijn er veel betere maatschappelijke onderwerpen waar scholen zich druk over kunnen maken: "Kijk bijvoorbeeld eens naar alcoholgebruik, of whats appen op de fiets. Dat zijn onderwerpen waar je als school veel beter aandacht aan kan besteden. Dat is voor de kinderen veel gevaarlijker."

Soortgelijke oefening in Leeuwarden

Overigens is het niet de eerste keer dat er in Nederland wordt geoefend op een school shooting. Vorig jaar was er een soortgelijke oefening op de NHL Stenden hogeschool in Leeuwarden: "Het ging toen om een politieactie", vertelt voordvoerster Lydia de Vin. "Studenten van de opleiding Integrale Veiligheid deden mee als figuranten."

De oefening in Leeuwarden kreeg toen veel minder aandacht. "Het zorgde hier toen totaal niet voor ophef. Studenten vonden het juist leuk. Het was voor hun een manier om praktijkervaring op te doen." Ook vanuit de ouders was er geen commentaar.

'Angst is overal'

Het Alfa-college krijgt wel veel klachten binnen. Ouders vinden dat de school met de oefening leerlingen onnodig bang maakt. "Onzin", zegt psychiater Bram Bakker: "Angst is overal. Je maakt kinderen niet meer of minder bang door zo’n oefening."

Volgens de NHL Stenden hogeschool zorgde de oefening in Leeuwarden er niet voor dat leerlingen banger werden. "Studenten konden zichzelf opgeven en vonden het juist leuk om mee te doen. Ook achteraf heb ik niemand gehoord die door de oefening extra bang was voor een aanslag op school."

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie