Binnenland

Voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg pleit voor mondkapjesplicht en 'drastische maatregelen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg pleit voor mondkapjesplicht en 'drastische maatregelen'

"Met de snel oplopende besmettingen is duidelijk dat de maatregelen die tien dagen geleden ingevoerd zijn, niet voldoende zijn. Dat betekent dat je drastisch moet ingrijpen", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Volgens Kuipers zijn rigoureuze maatregelen zoals een mondkapjesplicht in publieke ruimtes nodig om een nieuwe lockdown te voorkomen.

'Beperkte' aanvullende maatregelen zoals kroegen of restaurants eerder sluiten, zullen niet meer voldoende zijn om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, denkt Kuipers. Volgens hem zijn drastische maatregelen nodig. Kuipers: "Je kunt aan een heel scala denken. Waaronder mondkapjesplicht in publiek toegankelijke ruimtes. Maar ook het verder verkleinen van groepsgrootte, het stoppen van publiek bij grote sportwedstrijden en opnieuw oproepen om thuis te werken."

'Mondkapjes zijn een verstandige maatregel'

Een verdergaande mondkapjesplicht lijkt Kuipers een 'verstandige' maatregel, ondanks het ontbreken van sluitend wetenschappelijk bewijs. "Mondkapjes werken wel degelijk, ze worden al jaren gebruikt in jaren op de OK en de IC. Er is veel literatuur dat ze wel degelijk tot op zekere hoogte effect hebben. Ze zijn niet volledig afdoende, maar ieder beetje kan in deze situatie helpen."

Kuipers reageert op de oproep van arts en OMT-lid Diederik Gommers die stelt dat maatregelen beter uitgelegd moeten worden in plaats van strengere maatregelen invoeren: "Natuurlijk moet je begrip kweken, anders is de naleving heel slecht." Maar volgens Kuipers zijn hoe dan ook strengere maatregelen nodig. "De stijging van het aantal besmettingen zorgt onherroepelijk voor meer IC-opnames. De mondkapjesplicht, in combinatie met een reeks andere maatregelen, zal uiteindelijk zorgen voor minder opnames."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie