Binnenland
NOS

Burgemeester Doetinchem over geweld tegen media: niet te tolereren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Doetinchem over geweld tegen media: niet te tolereren

De burgemeester van Doetinchem veroordeelt het geweld tegen journalisten vannacht bij het stadion van De Graafschap. Een fotograaf werd belaagd door voetbalsupporters en moest door agenten en stewards worden ontzet. Andere journalisten besloten daarop te vertrekken.

''Laat ik duidelijk zijn: dit is niet te tolereren. Dus dit wil ik echt niet weer zien'', zei burgemeester Boumans (VVD) in het NOS Radio 1 Journaal. Hij sprak van duw- en trekwerk, waarbij de fotograaf zijn duim bezeerde. ''Door ingrijpen van politie en stewards is erger voorkomen.''

Bij De Vijverberg waren ongeveer 200 supporters bij elkaar gekomen om de spelersbus te onthalen na de uitwedstrijd tegen Jong Ajax. De club had kunnen promoveren, maar liep dat mis door een gelijkspel. Woensdag krijgt De Graafschap een herkansing.

Vanwege de coronamaatregelen had Boumans fans van tevoren opgeroepen om thuis te blijven, maar hij had er al rekening mee gehouden dat mensen die oproep aan hun laars zouden lappen. "We weten dat voetbalsupporters wat onrembaar zijn nu het spannend wordt in de competitie, dus je moet voorbereid zijn."

De autoriteiten kozen er bewust voor om niet hard in te grijpen. "Je moet je altijd afvragen wat het effect daarvan is", aldus Boumans. "Bovendien was de actie overwegend rustig en vriendelijk. Alleen een aantal mensen dat vervelend was, is op de bon geslingerd." Zij hadden te veel gedronken en staken vuurwerk af.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie