Binnenland
AVROTROS

5 vragen over Rico de Chileen: 'Hij wordt gezien met internationale drugscriminelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over Rico de Chileen: 'Hij wordt gezien met internationale drugscriminelen'

Rico R., beter bekend als 'Rico de Chileen', staat vanaf vandaag terecht in een grote strafzaak. Hij wordt vervolgd voor drie feiten: het leidinggeven aan een criminele organisatie, het witwassen van crimineel geld én wapenbezit. Rico wordt gezien als een belangrijke partner van Ridouan Taghi. Misdaadverslaggever Wouter Laumans van Het Parool beantwoordt in Blok&Toine vijf vragen over Rico.

Video niet beschikbaar

1. Wie is Rico de Chileen ook alweer?

"Rico is een Amsterdamse crimineel, 47 jaar oud. Zijn ouders zijn vanuit Chili naar Nederland gekomen. Hij is opgegroeid in Amsterdam-Noord en wordt al tientallen jaren gezien in het gezelschap van bekende criminelen. Volgens Justitie is hij een van de partners van Ridouan Taghi."

2. Wat is zijn band met Taghi?

"Er zijn gesprekken tussen hem en Taghi waarin ze vriendschappelijk met elkaar praten, ze feliciteren elkaar met hun verjaardag. Maar ze praten ook over het liquideren van een officier van justitie. De vraag is alleen: welke rol speelt Rico in die gesprekken? Over Taghi zegt Justitie, net als een kroongetuige: hij stuurt al die moorden aan. Die zijn ook daadwerkelijk gepleegd. Dat is in het geval van Rico nog niet zomaar gezegd."

3. Hoe invloedrijk is hij?

"Rico wordt al tientallen jaren gesignaleerd met kopstukken uit het internationale criminele milieu. Hij werd gezien met kopstuk van de Gomorra-maffia uit Italië en met mensen van een beruchte Ierse drugsbende. Als je dat optelt, is het iemand die gerekend wordt tot de top van de internationale drugswereld."

4. De zaak is vandaag begonnen, wat kunnen we verwachten?

"Het OM heeft tien uur uitgetrokken voor de eis, voor het requisitoir, dat is uitzonderlijk. De advocaat van Rico zegt: als je zo’n lang verhaal moet houden, wat is dan eigenlijk je verhaal? Formeel staat Rico vanaf vandaag terecht voor het witwassen van 10 miljoen euro aan drugsgeld, het lidmaatschap van criminele organisatie die moorden zou willen plegen en wapenbezit."

5. De zaak vindt plaats in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, waarom is dat nodig?

"Dat gebeurt allemaal op basis van informatie die binnenkomt bij het OM, de grip-informatie. Wat je ziet is dat de instanties die dreiging serieus nemen. In het verleden stonden er bijvoorbeeld ook gewapende mensen bij de rechtbank. Rico en zijn advocaten zeggen: dat is allemaal onzin. Rico zit in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, net als Taghi en Holleeder. Het plan was dat hij daar medio 2019 uitging, maar toen werd advocaat Derk Wiersum vermoord. Toen werd gezegd: de dreiging is zo groot, we houden jou in de EBI."

Rico de ChileenBlok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie