Binnenland
NOSNTR

Fysiotherapiepraktijk in Gorinchem getroffen door uitbraak Zuid-Afrikaanse variant

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fysiotherapiepraktijk in Gorinchem getroffen door uitbraak Zuid-Afrikaanse variant

Bij een uitbraak van het coronavirus in een fysiotherapiepraktijk in Gorinchem blijken meerdere mensen besmet met de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Zeker achttien patiënten en medewerkers van de praktijk zijn positief getest. Bij enkele testmonsters werd de variant aangetroffen.

De GGD Zuid-Holland Zuid besloot de monsters te analyseren op de Zuid-Afrikaanse mutatie, toen bleek dat er een link was met Zuid-Afrika. Er is direct bron- en contactonderzoek gestart om de verspreiding verder in kaart te brengen.

Volgens de GGD gaat het om de eerste bekende uitbraak in Nederland met de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. "De komende maanden wordt het extra belangrijk om de maatregelen te handhaven omdat deze variant en de Britse variant besmettelijker zijn", zegt arts infectieziektebestrijding bij GGD Zuid-Holland Zuid Ellen Verspui weten in Nieuws & Co.

Nog onduidelijk of vaccins werken

De mutant dook al eerder in Nederland op. Het RIVM meldde vandaag dat de variant inmiddels veertien keer in Nederland is aangetroffen. Het is onduidelijk of bij dat aantal ook de gevallen in Gorinchem zijn meegeteld.

Net als de Britse variant is ook de Zuid-Afrikaanse variant van het virus waarschijnlijk besmettelijker. De mutant bindt zich sterker en gemakkelijker aan menselijke cellen. Experts weten nog niet zeker of de bestaande coronavaccins er bescherming tegen bieden.

GGD

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie