Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: uitslag van de Europese verkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: uitslag van de Europese verkiezingen

Vandaag kan er in de meeste EU-landen worden gestemd. Vanaf 20.30 uur hoor je op NPO Radio 1 de uitslagen. Verder vandaag: westerse stereotypering in Aladdin, en Robert ten Brink en Keje Molenaar op De Perstribune.

Is Aladdin vrij van westerse stereotyperingen?

Deze week gaat de film Aladdin in première. De musicalfilm van Disney is gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm, die weer is geïnspireerd op de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Deze keer zijn Aladdin en prinses Jasmine geen getekende figuurtjes, maar levensechte acteurs. Maar hoe zit het ondertussen met de geromantiseerde weergave van de Arabische wereld? Is Aladdin inmiddels vrij van westerse stereotyperingen of hangen er nog wat zogeheten oriëntaalse eigenschappen aan hem? Arabiste en cultuurwetenschapper Judith Naeff bespreekt de film in OVT, vanaf 10.00 uur.

Robert ten Brink en Keje Molenaar op De Perstribune

Robert ten Brink, te gast in De Perstribune vanaf 12.00 uur, keert na elf jaar terug met de tv-quiz Weekend Miljonairs (dit keer onder de naam BankGiro Miljonairs), volgens Ten Brink 'het beste tv-format ter wereld'. Ten Brink presenteerde de quiz eerder tussen 1999 en 2008. De presentator tekende onlangs voor vier jaar bij bij RTL, de zender waarvoor hij onder meer All You Need Is Love maakt.

Van Keje Molenaar, te gast in het sportuur, verscheen deze week de biografie Meesterlijk. Molenaar is oud-voetballer van Ajax én Feyenoord, maar werd ook bekend als advocaat. Bij Ajax was hij een vertrouweling van Johan Cruijff, tijdens de zogeheten Cruijff-revolutie. Momenteel is Molenaar actief bij zijn eerste liefde: FC Volendam. Samen met onder anderen Wim Jonk en zanger Jan Smit wil hij de club eindelijk weer eens terug brengen naar de eredivisie.

Europese verkiezingen uitslag

Vandaag kan er in de meeste EU-landen worden gestemd. Winfried Baijens, deskundigen, Haagse verslaggevers en correspondenten volgen op NPO Radio 1 de belangrijkste exitpolls en eerste reacties. Na sluiting van de laatste stemlokalen, om 23.00 uur, komen de eerste echte uitslagen aan bod. De cabaretgroep De Kiesmannen verzorgt een optreden. Vanaf 20.30 uur tot middernacht in De Europese Verkiezingen.

En verder...

  • Het is alweer tijd voor de 15e etappe van de Giro d'Italia. De renners starten vandaag in Ivrea en finishen in Como. De laatste 100 kilometer zijn bijna hetzelfde als het parcours van de Ronde van Lombardije. De etappe start om 11.25 uur en finisht naar verwachting rond 17.13 uur.
Bijna de helft van de Duitse bevolking geloof dat er geheime organisaties zijn die politieke beslissingen beïnvloeden, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bielefeld. Wat gaat dit betekenen voor de uitslag van de verkiezingen? En waar komen deze denkbeelden vandaan? Correspondent Rob Savelberg geeft daar antwoord op in Reporter Radio, vanaf 19.00 uur.
Ster advertentie
Ster advertentie