Binnenland
WNL

Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt naar finale lijsttrekkersstrijd CDA: 'Erg spannend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt naar finale lijsttrekkersstrijd CDA: 'Erg spannend'

Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt nemen het tegen elkaar op om het lijsttrekkerschap van het CDA in een tweede, beslissende stemronde. De derde kandidaat, Mona Keijzer, is na de eerste ronde afgevallen. CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert is niet verbaasd dat de strijd om het lijsttrekkerschap nog niet bepaald is. "Het is wel superspannend", zegt Van Helvert in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt naar finale lijsttrekkersstrijd CDA: 'Erg spannend'

Vicepremier De Jonge en Tweede Kamerlid Omtzigt kregen in de eerste ronde respectievelijk 48,7 en 39,7 procent van de CDA-leden achter zich. Keijzer moest het met ruim 11 procent doen.

Van Helvert verwachtte al dat zowel De Jonge als Omtzigt hoog zouden scoren. "Als je met leden spreekt, hoor je die namen het meest naar voren komen. Dat die twee nog een keer in een ronde moeten knokken, is niet onverwacht."

Van Helvert vindt het goed dat er nog een ronde wordt gehouden. "Het is goed als de nieuwe lijsttrekker uiteindelijk meer dan 50 procent van de stemmen heeft. Er moet een breed mandaat zijn."

'Geen keiharde strijd'

Het is geen "keiharde strijd", zo ziet Van Helvert. "De meeste leden zullen zeggen dat alle drie de kandidaten erg goed zijn." Het draait volgens hem vooral om nuanceverschillen.

Van Helvert ziet veel partijgenoten die moeite hebben met het kiezen van een favoriete kandidaat. "Ik hoorde mensen zeggen: 'Ik vind het zo lastig'. Het zijn dus mensen die geen keiharde zwart-wit-afweging hebben gemaakt. Dat past natuurlijk ook niet bij het CDA. Er zit altijd ruimte in het midden. Dat zie je in deze verkiezing erg terugkomen."

Ster advertentie
Ster advertentie