Binnenland
AVROTROS

Mag je werkgever jou verplichten vakantiedagen op te nemen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag je werkgever jou verplichten vakantiedagen op te nemen?

De zomervakantie komt steeds dichterbij. Hoeveel vrije dagen heb jij nog over? Werkgevers willen een 'stuwmeer aan vakantiedagen' voorkomen en vragen hun werknemers daarom verlofdagen op te nemen. Maar mag dat? Arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers geeft in Blok&Toine het antwoord op de belangrijkste vragen.

1. Mag een werkgever je verplichten om vakantiedagen op te nemen?

"Ja en nee. Je werkgever mag het alleen verplichten als het vooraf heel duidelijk aangekondigd is. Denk bijvoorbeeld aan de verplichte 'snipperdag' na Hemelvaart. De werkgever mag een aantal 'verplichte vrije dagen' aanwijzen, mits dit ver van tevoren wordt aangekondigd."

"Ook hebben sommige bedrijven niets te doen in de zomer. Dan mag de werkgever een bedrijfsvakantie opleggen, zoals bij de bouwvak. Verder mag jij als werknemer helemaal zelf bepalen wanneer jij jouw vrije dagen inzet."

2. Mag de werkgever überhaupt een beroep op je doen om vakantiedagen op te nemen?

"Je werkgever mag jou stimuleren om vakantiedagen op te nemen, maar dat is wat anders dan verplichten. Je kan het wel stimuleren door iets extra's te bieden als werkgever, maar dan nog ben je afhankelijk van wat de werknemer doet."

3. Wanneer verlopen de vakantiedagen van afgelopen jaar?

"De wettelijke vakantiedagen verlopen na een half jaar, dus de vakantiedagen die opgebouwd zijn in 2020, verlopen per 1 juli. Bovenwettelijke vakantiedagen verlopen na vijf jaar."

4. Moet de werkgever dat duidelijk aankondigen?

"Het zou wel netjes zijn als de werkgever dat doet. Doet de werkgever dat niet, dan verlopen die dagen nog steeds. Er zijn wel uitzonderlijke situaties. Als iemand ziek is geweest en daardoor geen vakantiedagen op heeft kunnen nemen, is er geen sprake van verval."

5. Neem je automatisch eerst je wettelijke vakantiedagen op?

"Het is aan de werkgever om dat bij te houden. Ik raad wel aan om dat toch zelf ook goed bij te houden, zodat als het misgaat je dat ook door hebt en direct actie kunt ondernemen. Het zou zonde zijn als deze dagen zonder reden verlopen."

6. Is het verstandig om vakantiedagen op te sparen?

"Die vakantiedagen dienen echt ergens voor. Ze hebben een herstelfunctie. Dan kun je rust kunt pakken, ook al is het wellicht niet helemaal zoals je wilt. Je wilt voorkomen dat je uiteindelijk uitvalt, om je overwerkt bent. Regelmatig vrij nemen van werk is essentieel om nieuwe energie op te bouwen."

7. Wat is het advies als mijn werkgever mij toch verplicht om vakantiedagen op te nemen?

"Ga in overleg met de werkgever en bespreek samen wat de beste optie is voor jullie beiden. In deze rare tijden is het belangrijk om met elkaar mee te denken. Het gaat om redelijkheid van beide kanten."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie