Binnenland
AVROTROS

Pedagoog over heropening scholen: 'Stuur kinderen niet met het stempel 'achterstand' de toekomst in'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pedagoog over heropening scholen: 'Stuur kinderen niet met het stempel 'achterstand' de toekomst in'

De sneeuw gooit op veel plekken in het land roet in het eten, maar deze week gaan er toch heel wat basisscholen weer open. Pedagoog Marcel van Herpen heeft zich de afgelopen tijd geërgerd aan experts die claimen dat kinderen nu al flinke achterstanden zouden hebben. "Elke generatie heeft zijn eigen beslommering te overwinnen", zegt Van Herpen in Stax&Toine.

Minister Slob zei eerder al dat het onvermijdelijk is dat er dit jaar meer kinderen zullen blijven zitten. De PO-raad spreekt over twee tot drie jaar bijles voor leerlingen met een onderwijsachterstand. Het zijn geluiden die Van Herpen niet bevallen. "Het zou een verloren generatie zijn met een coronadiploma. Zolang we het woord aan deze generatie hangen, zullen ze 'besmet' worden. Dat lijkt mij voor onderwijs en ontwikkeling een drama."

Stempel

Dit stempel drukt - onbewust - al vroeg op schoolgaande kinderen. "Als je kinderen van jongs af aan laat weten dat ze een achterstand hebben, gaan ze zich daar naar gedragen. Dat heeft geweldige beperkingen voor een ongelooflijk potentieel wat we verloren laten gaan", zegt Van Herpen.

Dat betekent overigens niet dat Van Herpen de scholen liever dicht had gehouden, omdat het met die achterstand dus wel meevalt. "Je moet de scholen zoveel mogelijk openhouden. We weten dat heel veel kinderen het echt niet goed doen zonder uitdagingen. Leerlingen hebben leraren nodig als pedagoog, als begeleider. We weten hoeveel kinderen bijvoorbeeld in een misbruiksituatie zitten. Daarom moeten ze open."


Deltaplan

Van Herpen ziet dit ook als een systeemfout. Hij pleit daarom, net als verschillende politici, voor een Deltaplan. Alhoewel dat er volgens hem anders uit zou moeten zien dan wat ze in Den Haag bespreken. "In zo'n plan moet niet staan hoe leraren het moeten doen, maar daarin moet worden geregeld dat leraren met hun leerlingen zélf het onderwijs kunnen maken."

Marcel van Herpen

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie