Binnenland
KRO-NCRV

Herstel-NL: 'Nederland kan veilig open'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herstel-NL: 'Nederland kan veilig open'

Een groep van artsen, economen, psychiaters en hoogleraren heeft een plan waarmee Nederland weer open kan. Initiatiefnemer, wetenschapper en voormalig arts Erik-Jan Vlieger in Spraakmakers: "Nederland kan veilig open."

Avondklok

Vlieger bedacht dit plan met twaalf andere prominente leden waaronder hoofdeconoom Barbara Baarsma en Coen Teulings, oud-directeur Centraal Planbureau. Vandaag zijn zij onder de naam Herstel-NL een campagne gestart. De avondklok, waar nu zo veel over te doen is, kan wat hen betreft ook van tafel. "We zijn heel erg voor het schrappen van dit soort maatregelen."

Herstel NL

Herstel-NL schrijft op hun website dat we nu in actie moeten komen omdat de schade van de coronacrisis enorm is, dagelijks groeit en zeer ongelijk is verdeeld. "Faillissementen, leerachterstanden, uitgestelde zorg, depressie, werkloosheid. De schade van de maatregelen is groter dan de schade die we voorkomen. Nooit eerder offerden zo velen zoveel op voor zo weinig."

Plan

Het plan komt erop neer dat je enerzijds mensen die kwetsbaar zijn beschermt en anderen meer ruimte geeft. Vlieger: "Je moet je best doen dat het virus niet terecht komt bij mensen die kwetsbaar en bang zijn." Anderzijds moeten andere groepen meer bewegingsruimte krijgen. "We willen mensen niet scheiden, maar mensen de ruimte geven zich te gedragen naar de risico’s de ze lopen."

Praktisch gezien zou dit voor de horeca kunnen betekenen dat bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag er volledig coronaproof kan worden gegeten. Op de andere dagen kunnen mensen die minder risico lopen met geringe afstand terecht. "De precieze invulling zouden we aan Horeca Nederland willen overlaten."

Risico-gestuurd

Volgens Vlieger krijgen mensen met dit plan de vrijheid om zelf te beslissen of ze het risico op een coronabesmetting willen nemen. "Het overgrote deel van de mensen heeft geen last van het virus, een klein deel wel." Met dit plan kunnen kwetsbaren en mensen die het risico op corona niet willen lopen, besluiten zich in de veilige zone te begeven.

Het wordt volgens Herstel-NL tijd om ruimte te creëren voor studenten, jongeren en andere groepen. "Mensen met wie we tot nu toe zo weinig solidariteit hebben getoond."

IC's minder vol

Volgens Vlieger zijn er meerdere studies gedaan die concluderen dat soortgelijke plannen het probleem met corona in de ziekenhuizen oplost. "Op deze manier kun je er écht voor zorgen dat het virus wegblijft bij de kwetsbaren, raken de IC’s minder bezet en de ziekenhuizen minder vol."

Stand.nl: De avondklok moet nog even blijven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie