Binnenland

WhatsApp gaat jouw gegevens delen met Facebook

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WhatsApp gaat jouw gegevens delen met Facebook

Chatdienst WhatsApp gaat intensiever samenwerken met moederbedrijf Facebook. Het is de bedoeling dat je 06-nummer met dat platform wordt gedeeld. Ook gaat het bedrijf bijhouden wanneer je voor het laatst hebt geappt.

De dienst wil dat gebruikers in de toekomst kunnen gaan chatten met bedrijven over bijvoorbeeld vliegtickets of bestellingen. Om dat mogelijk te maken, verandert de berichtendienst de gebruikersvoorwaarden en het privacybeleid.

In de nieuwe voorwaarden staat dat gebruikers straks kunnen praten met bedrijven, dat de dienst onderdeel is geworden van Facebook en dat er nieuwe functies in het systeem zitten, zoals end-to-end-encryptie, waardoor niemand - ook WhatsApp niet - kan meelezen met berichtjes. "De berichtendienst benadrukt dat de inhoud van de berichten geheim blijft, die zijn beveiligd. Wel is het zo dat Facebook en WhatsApp meer gegevens gaan uitwisselen", vertelt Danny Mekic op NPO Radio 1.

Bekijk hier het gesprek met internetspecialist Danny Mekic:

Facebook kan straks zien met wie WhatsApp-gebruikers contact hebben. Daarnaast is het de bedoeling dat je 06-nummer met het platform wordt gedeeld. Dit is volgens de chatdienst handig om spam en misbruik te voorkomen. Bij de overname van WhatsApp door Facebook twee jaar geleden, meldden beide bedrijven dat de gegevens niet gedeeld zouden worden.

"Bedrijven kunnen straks rechtstreeks communiceren met klanten. Eerst probeerde Facebook dat met alle macht te voorkomen. WhatsApp komt open te staan voor commercieel gebruik." Het bedrijf schrijft daarover: "Het kan bijvoorbeeld gaan om een melding van een vliegmaatschappij over een vertraagde vlucht of om een bericht van jouw bank over een potentieel frauduleuze transactie."

Addertje onder het gras

Facebook-gebruikers die ook whatsappen kunnen suggesties voor vrienden en advertenties krijgen die zijn gebaseerd op de informatie die Facebook van WhatsApp krijgt. "Op deze manier kan door het bedrijf meer geld verdiend worden. Er zit natuurlijk een addertje onder het gras."

"WhatsApp heeft gezegd dat er geen advertenties komen in berichten. In het begin kun je alleen zelf een vraag stellen aan een bedrijf. Daarnaast krijgen bedrijven een apart scherm, waarin het icoontje verschijnt van bijvoorbeeld jouw bank en jouw luchtvaartmaatschappij. Zij krijgen een aparte plek binnen de chatdienst", aldus Mekic.

Gebruikers hebben tot 24 september de tijd om de voorwaarden te accepteren.

Ster advertentie
Ster advertentie