Naar homepage
Binnenland

VVD tegen cokesnuivers: 'Jullie houden het systeem in stand'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD tegen cokesnuivers: 'Jullie houden het systeem in stand'

De VVD wil drugsgebruikers een spiegel voorhouden, omdat ze met hun gebruik een crimineel netwerk in stand houden. "Het lijkt me goed om mensen aan te spreken. Wil ik onderdeel zijn van dit systeem?", vraagt VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz zich af in het radioprogramma 1 op 1.

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz wijst in 1 op 1 op de 'eigen verantwoordelijkheid' van drugsgebruikers die aan de wortel staan van een drugsketen. Ze wil 'nu nu nu' alles op alles zetten om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Nadat Nederland werd opgeschrikt door de nietsontziende moord op advocaat Derk Wiersum staat de politiek op scherp. "Ik ga hier niet zitten doen alsof we hier alles op een rijtje hebben. De georganiseerde misdaad komt overal mee weg", zegt Yeşilgöz.

Daarom is ze opgelucht dat er deze week samen met het CDA ingezet is op een noodwet. Daarmee kunnen instanties als de Belastingdienst, gemeenten, FIOD en de Jeugdzorg makkelijker gegevens met elkaar uitwisselen. Dat is nu een van de grootste knelpunten in de misdaadaanpak. "Er komen bijvoorbeeld ondernemers met informatie over zichtbare maffiapraktijken in hun eigen winkelstraat, maar wij kunnen niets met die informatie." Dat moet anders, aldus Yeşilgöz, "zoek de grenzen van de wet op om die criminelen te pakken."

'Alice in Wonderland'

De VVD'er wil alles op alles zetten om de drugscriminaliteit aan te pakken. "Ik sta open voor alle oplossingen om die topstukken aan te kunnen pakken." Coalitiepartij D66 wil op de lange termijn kijken naar decriminalisering van alle drugs, maar daar heeft de VVD grote vraagtekens bij. "Daardoor is niet opeens alle criminaliteit weg. Dat lijkt me een Alice in Wonderland-verhaal", vindt Yeşilgöz. Ze wijst erop dat Nederland een knooppunt is in de internationale drugshandel en dat criminelen ook ver buiten de Nederlandse grenzen opereren.

Ster advertentie
Ster advertentie