Binnenland
KRO-NCRV

Je opsluiten in de wc? Zo houd je thuiszitten vol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Je opsluiten in de wc? Zo houd je thuiszitten vol

De meeste mensen zitten nu enkele weken thuis. Ouders zijn ineens leerkrachten, huisgenoten zien elkaar meer en werk gaat veelal thuis door. Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet in de haren vliegt en het thuis volhoudt?

Je moet je realiseren dat een beetje irritatie erbij hoort, zegt psycholoog Thijs Launspach. "Spreek af dat, omdat je van elkaar houdt, het niet betekent dat je elkaar niet af en toe achter het behang wilt plakken." Andersom geldt uiteraard hetzelfde. "Een beetje toeschietelijkheid en incasseringsvermogen is geboden."

'Opsluiten op de wc'

Daarnaast is het belangrijk om je terug te trekken in de tijd die je alleen hebt. Trek je terug met een boek op je kamer, doe een klusje in het huis, ga onkruid wieden. "Of je even opsluiten op de wc, ik heb gehoord dat mensen dat doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Handelingsperspectief

Launspach raadt aan een handelingsperspectief te zoeken: het gevoel dat je iets kunt doen. "Wat wij als mensen prettig vinden, is het idee dat we controle hebben over ons leven en wat we doen." Die controle is ons nu redelijk afgenomen en dus is het des te belangrijker om invloed uit te oefenen op wat je doet. "Dit is het perfecte moment om dat fotoalbum in te plakken, die kast te bouwen of de schuur uit te mesten." Vind een project en bijt je daarin vast.

Schrijf je zorgen op

Het ziet ernaar uit dat de crisis nog even voortduurt en iedereen nog een tijd binnen zit. "Wat niet helpt, is daar de hele dag sluimerend aan denken en je abstract zorgen maken." Ga in plaats daarvan op gezette tijden met je zorgen aan de slag, maak een plan en schrijf zo gedetailleerd mogelijk op waar je je zorgen over maakt. Dat maakt de zorgen kleiner. "Als het in je hoofd blijft zitten, wordt het heel groot en blijf je je eraan herinneren."

Bezinning?

Dat het thuiszitten tijd voor bezinning geeft, noemt Launspach een denkfout. "Volgens mij staan we momenteel in de alarmstand, in de overlevingsmodus, en hebben we helemaal niet zoveel tijd om rustig na te denken."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie