Binnenland
WNL

Wordt er vaker overdag of 's nachts ingebroken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt er vaker overdag of 's nachts ingebroken?

Wanneer proberen inbrekers het liefst zaken in jouw woning buit te maken? Overdag als iedereen aan het werk is, of toch liever 's nachts als het donker is en mensen liggen te slapen? Dat vroeg luisteraar Albert aan WNL-radioprogramma Het Misdaadbureau.

"Je ziet dat woninginbraken op bepaalde tijden en periodes het meeste plaatsvinden. Vanaf oktober tot en met maart worden toch wel de meeste woninginbraken gepleegd", vertelt Marcelino Levering, projectleider van Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Inbrekers willen natuurlijk niet gezien worden, dus is het logisch dat zij ervoor kiezen een huis binnen te dringen als het buiten donker is. Dat geeft immers een lagere pakkans. "De meeste inbraken worden gemiddeld genomen tussen 17.00 uur en 23.00 uur gepleegd." Maar natuurlijk zijn er ook inbrekers die in de nacht opereren. "Maar over het algemeen is het dan wel zo dat mensen thuis zijn. Dus dat betekent voor een inbreker dat ze daarmee wel meer risico lopen dat ze gesnapt worden", aldus Levering.

Oud-inbreker

Voor oud-inbreker Ron Konings was er eigenlijk nooit een moment dat hij er niet aan dacht om niet in te breken. "Maar ik had wel mijn piekmomenten", zegt hij. Konings gebruikte vooral social media om te kijken of mensen thuis waren, of hij liep gewoon door de buurt om met mensen een praatje te maken en te vragen of zij nog vakantieplannen hadden. Dus, wanneer is er een kans om in te breken? "Eigenlijk altijd", concludeert de oud-inbreker.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie