Binnenland
Zwart

Spoken word artiest Justin Samgar de Verteller: 'Niks is gegeven, je moet overal voor vechten'

foto: Omroep ZWARTfoto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Spoken word artiest Justin Samgar de Verteller: 'Niks is gegeven, je moet overal voor vechten'

Achter podiumkunstenaar Justin Samgar schuilt een bijzonder verhaal. Als kind bij de Jehovah’s Getuigen, stond hij al vanaf zijn zesde te spreken op het podium. Hij zou net als zijn vader predikant of wellicht ouderling worden. Maar op zijn zestiende stapte hij uit de Jehova-gemeenschap. Jaren later vond hij zijn ware thuis: tóch op het podium, maar dan om zijn verhalen en spokenwordkunst te delen.

Overleven

''Op mijn zestiende werd ik uit de Jehova gemeenschap gestoten en stond ik er alleen voor. Hierdoor kreeg ik op mijn 28e te maken met een burn-out, waardoor ik verschillende therapieën doorliep. Dit bleek uiteindelijk zeer waardevol te zijn. Ik kwam namelijk tot de conclusie dat ik nooit iets deed wat ik echt leuk vond; mijn leven draaide om overleven. Ik streefde er voortdurend naar om mijn ouders trots te maken en de strenge regels van de Jehovah’s Getuigen op te volgen. Na mijn burn-out besefte ik dat ik geen slachtoffer meer hoefde te zijn. Ik begon met schrijven en ontdekte mijn talent. Zo voelde ik me eindelijk bevrijd om mezelf te uiten zonder belemmering van strikte regels en de angst om gestraft te worden.''

Video niet beschikbaar

Het hof van heden

Tijdens de uitzending liet de spoken word artiest zich begeleiden door muzikant Avi Kihsna terwijl hij zijn lied 'Het hof van heden' zong. Het lied vertelt over zijn persoonlijke reis, vol tegenslagen en groei, die hem uiteindelijk naar een plek van veerkracht en betekenis leidde.

Video niet beschikbaar

De Nacht is ZWART

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie