Binnenland
NOS

'Duurste medicijn ter wereld' voorlopig niet vergoed

foto: DPAfoto: DPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Duurste medicijn ter wereld' voorlopig niet vergoed

Zolgensma, een effectief medicijn voor een zeldzame spierziekte die veelal jonge kinderen treft, komt voorlopig niet in de basisverzekering. In het Radio 1 Journaal vertelt neuroloog Ludo van der Pol van het UMC Utrecht dat het medicijn van groot belang is.

Zolgensma, dat bekendstaat als het duurste medicijn ter wereld, lijkt een doorbraak bij de behandeling van de ernstigste vorm van de zeldzame aandoening spinale spieratrofie (Spinale Musculaire Atrofie, SMA). Maar het Zorginstituut vindt 1,9 miljoen euro voor een eenmalige behandeling toch niet gerechtvaardigd. Jaarlijks komen er acht tot tien heel jonge kinderen in aanmerking voor Zolgensma. Het Zorginstituut schat de totale kosten op zo'n 11 miljoen euro per jaar (na de gevraagde prijsverlaging).

Wanneer wel?

De prijs van het middel moet eerst met de helft omlaag. Ook is de instemming van farmaceut Novartis nodig, zij bepalen de vergoeding op basis van daadwerkelijke behandelresultaten.

Het Zorginstituut Nederland, de belangrijkste adviseur van de minister op dit gebied, zegt dat opname in de basisverzekering pas daarna aan de orde is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie