Binnenland

Hoe je gedrag als verdachte in de rechtszaal je strafmaat kan beïnvloeden

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe je gedrag als verdachte in de rechtszaal je strafmaat kan beïnvloeden

Hij bespuugde zijn advocaat en lacht de getraumatiseerde nabestaanden van de tramaanslag in Utrecht uit: Gökmen T., die vervolgd wordt voor de tramaanslag in Utrecht, is in twee dagen tijd al tweemaal uit de rechtszaal verwijderd vanwege zijn gedrag. "Mijn ervaring als rechter is dat op de zitting het beeld kan kantelen, maar ik verwacht niet dat dat nu het geval is", zegt Theo de Roos, emiritus hoogleraar strafrecht in Radio EenVandaag.

"Bijvoorbeeld als een verdachte komt met een geloofwaardig verhaal van spijt, berouw, excuses. Daar misschien als iets aan heeft gedaan door een brief te schrijven. Dan kan eventueel de straf lager uitvallen. Maar omgekeerd natuurlijk ook. Maar in dit geval verwacht ik niet dat dat effect waarschijnlijk is, want het is al een afschuwelijk delict", vertelt De Roos.

'Wat heeft hij nu weer gedaan?'

Theo de Roos reageert in eerste instantie niet verrast als hij hoort hoe T. zich op de tweede zittingsdag opstelde: 'Wat heeft hij nu weer gedaan?', reageert hij op het verhaal dat T. 'jammer, jammer', schreeuwde tegen een nabestaanden in de rechtbank toen zij gebruik maakte van haar spreekrecht.

Gisteren stak T. onder meer middelvingers op naar de rechter, maakte hij kus-gebaren naar de officieren van justitie en bespuugde hij zijn advocaat.

Goed gedrag wordt beloond

De Roos stelt dat T.'s gedrag "in elk geval niet zal bijdragen aan een eventuele strafvermindering." Aan de andere kant kan het in andere zaken wel voordelig uitpakken, zo weet de emiritus hoogleraar: "In algemene zin kun je zeker stellen dat goed gedrag, en bijvoorbeeld excuses maken en eventueel een brief schrijven effect heeft op de strafmaat."

"Hoe dat uitpakt dat verschilt ook wel per rechter, je overlegt dan wel met collega's, maar het is een persoonlijke afweging van de rechter. Ook of excuses oprecht zijn en niet dat het alleen vanuit de advocaat is ingestoken bijvoorbeeld", zegt De Roos.

Trauma van nabestaanden

T. hoorde de verhalen van nabestaanden vooral aan met een grijns op zijn gezicht. René Verschuur verloor zijn 19-jarige dochter bij de aanslag in de tram en sprak maakte vandaag ook gebruik van zijn spreekrecht. Volgens aanwezigen hoorde T. het lachend aan, waarop Verschuur boos werd en begon te schelden.

De Roos, die ook advocaat en rechter is geweest: "Ik hoop dat de nabestaanden enigszins waren voorbereid op dit waanzinnige gedrag."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie