Binnenland

'Video over Sylvana Simons te walgelijk voor woorden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Video over Sylvana Simons te walgelijk voor woorden'

[NOS] Het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faid gaat een klacht indienen over een carnavalsliedje, waar beelden van Sylvana Simons van de politieke partij Denk op zijn gelegd. Volgens haar is er sprake van racisme en seksisme.

Over het bewuste carnavalsnummer Oh Sylvana van Rob van Daal zijn inmiddels meerdere video's gemonteerd, maar één van die video's is volgens Faid "te walgelijk voor woorden". Daarin is het gezicht van Simons gephotoshopt en wordt ze onder meer afgebeeld als Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouw. Er zijn ook beelden ingemonteerd waarop ze aan een boom hangt.

"Dit is echt over de top, dit kan gewoon niet", zegt Faid van de Haagse Stadspartij, die aangifte doet bij Bureau Discriminatiezaken. De video waar het om gaat, laten we niet zien op deze pagina. Wel kunt u hieronder het nummer van Rob van Daal beluisteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oh Sylvana van Rob van Daal

Het is niet duidelijk wie deze video heeft gemaakt en de klacht is dus ook niet gericht tegen Van Daal en het liedje, benadrukt Faid. "Mij gaat het erom dat Sylvana Simons steeds van dit soort hardcore racistische en seksistische bedreigingen krijgt", verklaart ze. "Ik vind dat je je daarover als politicus in Nederland moet uitspreken, en zeker als vrouwelijk politicus."

Faid zegt dat ze geen contact met Simons over deze kwestie heeft gehad. "Ik vind dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. Zij hoeft hierin niet alleen te staan. Wij moeten gewoon solidair zijn. Zij is de enige in Nederland die zich hard uitspreekt tegen racisme. Je kan het er mee eens zijn of niet, maar dit gaat echt alle perken te buiten".

'Geen link met Sylvana Simons'

Nikki Jeurninck, de manager en vrouw van Rob van Daal, zegt dat ze ervoor zal zorgen dat de discriminerende filmpjes over Simons worden verwijderd. "Daar is het nummer van Rob helemaal niet voor bedoeld."

Ze zegt niet te begrijpen dat er in het nummer een link met Simons is gelegd: "Sylvana is een Russische naam. Bij het nummer van Rob zit een originele video, en dat gaat ook echt over een Russisch meisje. In die filmpjes die anderen hebben gemaakt gaat het over Sinterklaas en Zwarte Piet. En ze zijn ook nog eens heel erg discriminerend, en dat is absoluut niet de bedoeling."

Volgens Jeurninck is haar man geschrokken van alle commotie. "Hij is helemaal niet bezig met politiek. Dat die link met Sylvana gelegd wordt is niet de insteek, hoewel het wel grappig is."

Wie goed naar het nummer van Van Daal luistert, hoort dat de melodie van het Sinterklaasliedje Zie ginds komt de stoomboot erin voorkomt (op 1.50 in bovenstaande YouTube-video). Dat zou je - in combinatie met de tekst van het liedje - kunnen interpreteren als een verwijzing naar de Zwarte Pieten-discussie.

Ster advertentie
Ster advertentie