Binnenland

Deze verhalen werden dit jaar het meest gelezen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze verhalen werden dit jaar het meest gelezen

We kunnen wel stellen dat 2017 weer een bewogen jaar was. De Tweede Kamer-, Duitse en Franse verkiezingen, de formatie, de beëdiging van Donald Trump, #MeToo, de aanslagen in Londen en Barcelona, Orkaan Irma, het onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië en sportevenementen als het EK vrouwenvoetbal en de Giro d'Italia.

Op de website van NPO Radio 1 deden vooral de persoonlijke en consumenten verhalen het goed. Dit zijn de negen best gelezen artikelen van het afgelopen jaar.

9. Deze aftellijst begint met het landskampioenschap van Feyenoord. Feyenoord wist voor het eerst in 18 jaar weer kampioen te worden in de eredivisie. Mede dankzij een hattrick van de inmiddels gestopte voetballer Dirk Kuijt. Beleef hieronder het moment opnieuw:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lees terug: Feyenoord is landskampioen

8. Annabel Nanninga wist met haar column over hoofddoekjes een gevoelige snaar te raken. "Noem het woord 'hoofddoekje' en je hebt een debat. Het stukje textiel is een heter hangijzer dan pensioenen, zorg en het klimaat bij elkaar opgeteld. Nu weer de politie: met of zonder hoofddoek? Zonder, natuurlijk", aldus Nanninga. Er kwamen vele reacties op haar column, zowel voor als tegen.

Lees terug: Annabel Nanninga: 'In de discussie rondom het politie-hoofdoekje schuilt een verborgen agenda

7. Ook wel eens gebeld door iemand met een slecht Engels accent die zegt van Microsoft te zijn? Radar Radio liet een bizarre opname horen van een oplichter die zich voordoet als medewerker van het Amerikaanse softwarebedrijf en een 'klant' vervolgens uitmaakt voor leugenaar. Luister de opname hieronder:

{quoteaudiofile audio="60861" author="" caption="Zo klinkt het als een nepmedewerker van 'Microsoft' je wil oplichten" }

Lees terug: Zo klinkt het als een nepmederwerker van Microsoft je wilt oplichten

6. In juni kwam Tweede Pinksterdag in opspraak. Drie Remonstrante theologen stelden in Dit is de Dag dat Tweede Pinksterdag nu vooral een feestdag is voor keukengiganten, autodealers en meubelwinkels: "Laten we deze dag inruilen voor het Suikerfeest." Godsdienstwetenschapper Joram van Klaveren vond het een buitengewoon slecht idee: "Deze traditie moet je niet weggeven ten faveure van een ander geloof".

Lees terug: 'Ruil Tweede Pinksterdag in voor het Suikerfeest'

5. Opvoeddeskundige Phaedra Werkhoven wordt gek van ouders die geen 'nee' zeggen tegen hun kind. In haar column zegt ze dat ouders en masse bang geworden zijn voor hun kinderen. Bang om ze te beschadigen, bang dat ze niet meer 'vriendjes kunnen zijn'. Zeg gewoon eens 'nee' tegen dat kind. Dat heeft het nodig. Grenzen. Daarvoor ben je ouder.

Lees terug: Zeg gewoon eens 'nee' tegen dat kind

4. Ook het koolzuur water kwam dit jaar in opspraak. Volgens sommige experts is Spa rood helemaal niet zo gezond. Het koolzuur tast het glazuur van je tanden aan waardoor je op den duur gele, gebroken tanden kunt krijgen en daarnaast maakt het dik. Een Amerikaanse collega denkt echter dat het wel wat meevalt en stelt dat het vooral om drankjes gaat waar een smaak aan is toegevoegd.

Lees terug: Waarom water met koolzuur niet goed voor je is

3. Iedereen heeft er wel eens last van gehad: zilvervisjes. De grote vraag is: hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf, want echt fris zijn ze niet? Radar Radio gaf 14 tips en dat werd massaal gelezen.

Lees terug: 14 tips om van zilvervisjes af te komen

2. Jeroen Dijsselbloem deed in Dit is de Dag een opvallende uitspraak. "Ik weet niet meer wat ik toen dacht, maar Pim Fortuyn had gelijk." De Tweede Kamerlid reageerde op de uitspraken van Pim Fortuyn in 2002, toen Dijsselbloem zelf integratiewoordvoerder was. Hij had het over Marokkaanse en Turkse jongens die de straten van Rotterdam terroriseerden. Fortuyns boodschap was om zelf voor je normen te gaan staan en die niet te laten aantasten.

Lees terug: Dijsselbloem: Pim Fortuyn had gelijk

1. Op nummer 1 staat de politiewaarschuwing over takjes bij de voordeur. In maart waarschuwde de politie dat inbrekers weer vaker takken gebruiken om huizen te markeren voor woninginbraak. Het werk van inbrekers die hun misdaden goed voorbereiden.

Lees terug: Politiewaarschuwing: Pas op voor takjes bij de voordeur!

Het Geluid van 2017

Het programma Het Geluid van 2017 is woensdag 27, donderdag 28 en vrijdag 29 december te volgen tussen 9.30 en 16.00 uur op NPO Radio 1 en www.NPORadio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie