Binnenland
AVROTROS

Op vakantie en meteen geprikt worden? 5 vragen over de 'vaccinatievakanties'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Op vakantie en meteen geprikt worden? 5 vragen over de 'vaccinatievakanties'

De vraag naar zogenaamde 'vaccinatievakanties' wordt steeds vaker gesteld aan touroperators. Het idee is dat je afreist naar een zonovergoten plek ergens aan zee en 'en passant' ook nog het gewilde corona-vaccin krijgt. Worden dergelijke reizen al aangeboden en is het wel ethisch verantwoord? Reisverslaggever van de Telegraaf Paul Eldering geeft antwoord in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

Wat houdt zo'n vaccinatiereis precies in?

"Je moet je voorstellen, je vliegt naar Dubai, je ligt lekker op het strand en daar krijg je op de eerste dag van een bloedmooie verpleegster een prik. En voordat je naar huis gaat na vier weken, doet die verpleegster dat nog een keer en ben je beschermd."

Waar kun je heen als vaccinatie-toerist? En wordt er al veel gebruik van gemaakt?

"Overal en nergens. De Emiraten en binnenkort Israël. Maar ook de Seychellen, de Caribbean, of zelfs Hawaï. Het wordt al overal in de wereld aangeboden. Er wordt al redelijk veel gebruik van gemaakt. In Nederland nog maar mondjesmaat, maar er is wel heel veel belangstelling voor."

Verwacht je dat Nederlandse touroperators ook vaccinatiereizen gaan aanbieden, als we weer mogen reizen?

Eldering denkt van wel. "De ene touroperator wil het absoluut niet want die vindt dat niet verantwoord. De ander, vooral de kleinere specialisten, willen het wel. Zo lang klanten het willen bieden zij het aan."

Zo kun je dus met geld jezelf voorrang geven in de rij. Is dit vaccinatietoerisme ethisch wel verantwoord?

De ANVR zet daar grote vraagtekens bij. Moet je een prik die bedoeld is voor iemand anders in gaan pikken? Eldering ziet het gebeuren dat er, omdat er extra voor die prikken betaald kan worden, een bepaalde handel ontstaat en dat is niet eerlijk.

Wat betaal je extra voor de vaccinatie? Praat je over enkele duizenden euro's?

Dat verschilt. Het is wat de gek ervoor geeft. Ben je bang en wil je een half jaar eerder geprikt worden dan in je eigen land, dan hebben mensen daar misschien wel een paar duizend euro voor over. Zeker als die prikken schaars zijn. Maar hoe meer mensen geprikt gaan worden, gevaccineerd zijn, en hoe meer vaccins er beschikbaar komen in de wereld, dan zal de prijs snel gaan dalen.

Het vaccin komt in het vaccinatiepaspoort. Daar werkt de Europese Commissie op dit moment hard aan in Brussel, waardoor we veel makkelijker kunnen gaan reizen. Eldering hoort ook dat luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties bezig zijn om corona-vrije corridors naar de Middellandse Zee tot stand te brengen. Je moet dan denken aan Ibiza, Kreta, Antalya en zelfs Bali zal deze zomer op die manier bereikbaar zijn, met vaccinaties maar ook met een heleboel testen onderweg.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie