Oud-RIVM directeur Coutinho: 'We hebben zoveel te danken aan vaccins'
- Nieuws
- Oud-RIVM directeur Coutinho: 'We hebben zoveel te danken aan vaccins'
Vaccinaties tegen ernstige infectieziekten hebben de volksgezondheid in de wereld drastisch verbeterd. Dat stelt arts-microbioloog en epidemioloog Roel Coutinho in zijn nieuwe boek VAXX: Hoe vaccinaties onze wereld beter hebben gemaakt. Volgens hem geldt hetzelfde ook voor de coronavaccins, stelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
Volgens Coutinho gaat ook het coronavaccin ongetwijfeld leiden tot verbetering. Volgens hem wordt een rampscenario, zoals bij de Spaanse griep, namelijk voorkomen door de relatief snelle komst van de vaccins. Er is juist veel te doen om die vaccins de afgelopen week. Het AstraZeneca-vaccin werd bijvoorbeeld nader onderzocht vanwege mogelijke bijwerkingen. Maar er bleek niets aan de hand te zijn.
Het uitkomen van zijn boek is opvallend te noemen, juist in het midden van de coronacrisis. Toch is het volgens Coutinho vooral toeval dat het boek nu uitkomt. "Het was zo dat ik eind 2019 door een uitgever werd gevraagd om een verhaal te schrijven over hoe het precies in elkaar zit. Daar ben ik aan begonnen en nu is het door corona natuurlijk erg actueel."
Herstart prikken een goede zaak
Volgens de arts-microbioloog en epidemioloog is het een goede zaak dat het prikken weer wordt opgestart. "Daar kan je natuurlijk op verschillende manieren naar kijken, maar het is wel goed dat men ongelooflijk precies kijkt naar de bijwerkingen van het vaccin. Je test namelijk eerst het vaccin, in dit geval is dat op veertig á vijftigduizend mensen getest, maar je weet daardoor nooit helemaal zeker wat de meest zeldzame bijwerkingen zijn als je honderdduizenden of miljoenen mensen vaccineert", legt Coutinho uit.
Dat is dan ook meteen wat de geschiedenis leert aan de huidige tijd volgens de oud RIVM-directeur. Volgens hem moet je juist goed kijken naar hoe de bijwerkingen zich verder ontwikkelen en niet het vaccin voor lief nemen. "Je kan namelijk niet zeggen: het vaccin is er en het is goed zo. Maar daarna moet je ook goed blijven kijken wat het doet."
Leven te danken aan een infectieziekte
Een van de redenen dat de epidemioloog dit boek geschreven heeft, is omdat zijn leven min of meer te danken is aan een infectieziekte. "Ik ben op een zeker moment de infectieziekten ingegaan op een moment dat men dacht dat het de stomste keuze was die je maar kon maken. Op dat moment was er namelijk geen interesse meer in dit soort ziekten. Maar in mijn geval was het zo dat mijn ouders tijdens de oorlog konden onderduiken doordat zij de paratyfus kregen", legt Coutinho uit.
Zijn ouders kregen het bevel om gedeporteerd te worden, maar dat werd door de paratyfus uitgesteld. Het gaf hen genoeg tijd om onder te duiken, waardoor ze uiteindelijk de oorlog overleefden. "Anders was ik niet geboren. Daarom ging ik ook toch de infectieziekten in, ik vond het namelijk erg boeiend."
Als hij zou moeten kiezen, ziet hij de poliovaccinatie als een van de meest belangrijke vaccins die de geschiedenis heeft gekend. "Voordat het vaccin er was kwamen er iedere zomer duizenden besmettingen bij wereldwijd. Enorm veel kinderen zijn daardoor verlamd geraakt, dankzij dat vaccin is de ziekte nagenoeg de wereld uit. Maar hetzelfde geldt voor een ziekte als de rode hond. We hebben kort gezegd zoveel te danken aan die vaccins", vertelt de epidemioloog verder.
RJN Roel Coutinho
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.