Binnenland
NOS

In kwart van de gemeenten wacht je meer dan 7 jaar op een sociale huurwoning

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In kwart van de gemeenten wacht je meer dan 7 jaar op een sociale huurwoning

In ruim een kwart van de Nederlandse gemeenten moeten woningzoekenden langer dan zeven jaar ingeschreven staan om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.

De tien gemeenten met de langste wachttijd - van meer dan 14 jaar - liggen allemaal in Noord-Holland. Maar ook in steeds meer regio's buiten de Randstad zijn lange wachttijden geen uitzondering meer.

"Natuurlijk zijn er een paar regio’s en gemeenten waar de wachttijd kort is", vertelt NOS-datajournalist Winny de Jong in het NOS Radio 1 Journaal. "In bijvoorbeeld krimpregio’s blijft de wachttijd onder een jaar. Maar het algemene beeld is toch dat de wachttijd op steeds meer plekken steeds langer is. En Landsmeer spant de kroon. Daar is de wachttijd 22 jaar."

'Moeilijk bij te bouwen'

Hester van Buren, voorzitter van de raad van bestuur van woningcorporatie Rochdale legt uit waardoor dat komt in Landsmeer: "Er zijn in de gemeente in verhouding weinig sociale huurwoningen. Het is ontzettend moeilijk om bij te bouwen, omdat er geen plek is. Er is ontzettend ingewikkelde wet- en regelgeving waardoor we ook niet wat meer de hoogte in kunnen." Daarnaast wordt Landsmeer omringd door beschermd natuurgebied.

Van Buren hoopt op sturing vanuit politiek Den Haag. "Als wij die 100.000 woningen per jaar met z’n allen willen realiseren, moet er wel wat gebeuren in de wet- en regelgeving." Van Buren pleit voor de komst van een minister van Wonen. "Maar dan een minister van Wonen die ook iets te zeggen heeft over ruimtelijke ordening."

De gemeente met de kortste inschrijfduur is trouwens Rijssen-Holten in Overijssel. Daar is de gemiddelde wachttijd acht maanden.

RJN Lange wachttijden voor huurwoning

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie