Binnenland
AVROTROS

GGD reageert op voordringen bij vaccinatie: 'Het is inderdaad niet heel ingewikkeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. GGD reageert op voordringen bij vaccinatie: 'Het is inderdaad niet heel ingewikkeld'

Brutaal voordringen voor een coronavaccin blijkt kinderlijk eenvoudig, meldt De Gelderlander vanochtend. Marloes van den Dries, coördinator vaccineren bij de GGD Gelderland Zuid, reageert in Blok&Toine: "We willen ook voor snelle doorstroom zorgen, dus het kan voorkomen dat mensen niet altijd worden gecontroleerd."

De één doet het via de ziekenhuizen: de links waarop medisch personeel zich kan aanmelden, blijkt meerdere keren gebruikt te kunnen worden - dus ook door vrienden en familie van het ziekenhuispersoneel. De ander doet het dus via de GGD, door zich aan te melden met een zogenaamde medische indicatie. Op de vaccinatie-locatie wordt niet altijd naar de benodigde uitnodigingsbrief gevraagd, schrijft De Gelderlander.

Snelle doorstroom

Van Den Dries geeft aan dat het probleem bij de GGD in deze regio al bekend was: "Het was voor ons al wel bekend, we wisten dat dit een risico was van het aannamebeleid. We zijn er op locaties zorgvuldig in: we vragen mensen de brief te tonen. Maar we willen ook voor snelle doorstroom zorgen, dus het kan voorkomen dat mensen niet altijd worden gecontroleerd."

Cijfers heeft de vaccinatiecoördinator echter niet. "Hoe vaak het gebeurt, weten we niet. De meeste mensen hebben een brief mee op locatie, die kunnen 'm laten zien. We schalen enorm op, en uiteraard zijn er mensen die ertussendoor glippen."


Zomervakantie in aantocht

Journalist Albert Heller, die het stuk in De Gelderlander schreef, ziet één belangrijke reden voor het voorkruipen: "Er is toch een groep Nederlanders die die prik heel snel wil hebben. Dat heeft ook te maken met de zomervakantie die eraan komt. Ik sprak iemand die zei: ik voel me niet meer zo bezwaard, omdat de kwetsbaren al een prik hebben gehad."

Met alle media-aandacht die er nu voor deze slinkse methodes is, heeft Heller wel geaarzeld om het nieuws te brengen. "We hadden eerst één persoon gesproken, dus dan kun je het nog negeren. Maar we kregen al snel mailtjes van meer mensen die voordrongen. En dan denk je: misschien moeten we het toch aan de kaak stellen. Er zit toch iets in dat het niet goed voelt."

Enkele gevallen

Van Den Dries wil daarbij wil benadrukken dat het om relatief kleine aantallen mensen gaat die 'illegaal' een vaccinatie-afspraak maken. Eerder meldde RTL Nieuws al dat het wekelijks gaat om zo'n 3.000 gevallen. "Dat klinkt als veel, maar er worden wekelijks veel meer mensen uitgenodigd voor een prik. We willen ook dat het systeem toegankelijk is, en we hopen dat mensen er eerlijk ermee omgaan."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie