Binnenland

De twee werkelijkheden van kerncentrale Tihange

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De twee werkelijkheden van kerncentrale Tihange

[NOS] De autoriteiten zeggen dat het veilig is in de Belgische kerncentrale Tihange, maar toch is er angst onder omwonenden. Limburgse politici laten zich donderdag bijpraten over de veelbesproken kerncentrale.

"Er is heel veel ongerustheid, al geruime tijd", zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht in NOS Met het Oog op Morgen. "Wij hebben de veiligheidsregio gevraagd om uitleg te komen geven, die hebben de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) uitgenodigd."

Onrust

"De autoriteit zegt dat het veilig is in Tihange en dat de veiligheidsregio goed geprepareerd is op een crisis, die overigens niet verwacht wordt." Penn-te Strake vindt dat geruststellend. "Maar je hebt twee werkelijkheden, dit verhaal en je hebt inwoners die zich oprecht ongerust maken."

In oktober worden jodiumpillen uitgedeeld in Limburg. Die zijn bedoeld voor mensen tot 18 jaar oud en zwangere vrouwen. "Je kunt iets aan de pillen hebben in hele specifieke situaties, maar als je daar ook angst mee weg kunt nemen is dat ook een belang."

Besloten

Bij de bijeenkomst voor lokale en regionale politici donderdag zijn milieugroepen niet welkom. Volgens de burgemeester is dat een logisch: "Het is een informatiebijeenkomst en nadrukkelijk geen politieke bijeenkomst. Het doel is om raadsleden en statenleden te informeren."

Er is wel een persconferentie vooraf. "En het staat iedereen vrij om de autoriteit zelf uit te nodigen, het is helemaal geen geheim, iedereen kan die informatie krijgen."

Anti-kernenergiebeweging Wise heeft aangekondigd te gaan protesteren bij de deur tegen de beslotenheid van de bijeenkomst.

Ster advertentie
Ster advertentie