Binnenland
NOSNTR

Q-koortspatiënt: deze vergoeding is bijna lachwekkend

foto: Martijn van der Zande / NOSfoto: Martijn van der Zande / NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Q-koortspatiënt: deze vergoeding is bijna lachwekkend

"Ik vind het een schijntje. Het is bijna lachwekkend. Ik voel me zeker niet serieus genomen." Dat zegt Q-koortspatiënt Sharon van de Boogaard over de tegemoetkoming van maximaal 15.000 euro die patiënten van het kabinet krijgen.

'Op een goeie dag voel ik me alsof ik griep heb'

Bij de nu 33-jarige Sharon werd in 2010 Q-koorts geconstateerd. Waarschijnlijk liep ze de ziekte al op in 2007. "Ik heb nog wel twee jaar kunnen werken vanaf de diagnose. Maar vanaf 2014 ben ik eigenlijk voornamelijk aan huis gebonden. En soms ook aan bed, bank of bad."

Uitgeput

Sharon voelt zich altijd uitgeput; lichamelijk en geestelijk maar ook cognitief. Het verwerken van informatie kost haar veel moeite. Een boek lezen of tv kijken kan ze daarom eigenlijk niet. "Op een goeie dag voel ik me alsof ik griep heb", vertelt ze. Ze heeft veel last van spierpijn en gewrichtspijn en heeft daarnaast hartklachten uitvalverschijnselen en migraineaanvallen. "Er gaat geen dag voorbij dat ik geen hoofdpijn heb."

Vanaf volgende week kunnen Q-koortspatiënten een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming van 15.000 euro, maar dat is volgens Sharon en vele andere patiënten lang niet voldoende.

Financiële problemen

"Als je kijkt hoelang ik nu al inkomsten mis en hoe groot de financiële problemen zijn en waarschijnlijk nog gaan worden dan staat het niet in verhouding tot elkaar. Nog niet eens een klein beetje", zegt Sharon. Waarschijnlijk zal ze ook in de toekomst niet kunnen werken. "Als je nu al zo ziek bent, dan is de kans op herstel minimaal hebben de artsen gezegd."

Volgens Sharon is de kans groot dat ze niet in haar huis kan blijven wonen en dat ze weer bij haar ouders zal moeten gaan wonen. "Ik hou mijn hart vast over wat de toekomst brengt."

Ster advertentie
Ster advertentie