Binnenland

De generatie-Utøya kan verschil maken bij Noorse verkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De generatie-Utøya kan verschil maken bij Noorse verkiezingen

[NOS] De Noren mogen vandaag naar de stembus voor een nieuw parlement. Een heet hangijzer is de vluchtelingenkwestie. De populistische Vooruitgangspartij gooit er hoge ogen met plannen voor een streng immigratiebeleid.

Het wordt een spannende dag, verwacht Scandinavië-correspondent Rolien Créton. Het sociaaldemocratische blok ligt dicht bij het rechtse blok van de conservatieve premier Erna Solberg. Zij regeerde met de Vooruitgangspartij. "Vaak zie je dat protestpartijen hun aanhang verliezen zodra ze gaan regeren, maar dat is in Noorwegen niet het geval."

De generatie-Utøya kan verschil maken bij Noorse verkiezingen

Immigratiebeleid

De partij gooide hoge ogen met een aantal zware ministersposten. Daarnaast wordt de Noorse regering geprezen voor het doorstaan van een economische dip, toen twee jaar geleden de olieprijs hard kelderde. Daardoor steeg de werkloosheid, wat voor de Noren nieuwe problematiek is.

Daarnaast speelt de vluchtelingenkwestie. "Veel Noren zijn bezorgd over de verzorgingsstaat, dat wordt gefinancierd door de opbrengsten van de oliewinning. Er wordt gevreesd dat de komst van vluchtelingen de verzorgingsstaat onbetaalbaar maakt", aldus Créton.

De minister van integratie (van de Vooruitgangspartij) zegt te werken aan de invoering van het strengste immigratiebeleid van Europa. Noorwegen heeft echter relatief veel vluchtelingen opgenomen.

Breivik

Er wordt een hoge opkomst verwacht, boven de 75 procent. Waar vooral naar gekeken wordt is de 'Utøyageneratie'. "Dat zijn jongeren die ten tijde van de aanslagen van Anders Breivik in 2011 ongeveer 12 jaar oud waren en dus nu voor het eerst gaan stemmen", vertelt de correspondent. Zij blijken politiek actiever en vaker lid van een politieke partij dan vorige generaties. "Er wordt door de partijen erg rekening gehouden met deze groep."

Zodra de uitslag vanavond bekend wordt, lees en hoor je dat bij NOS.nl en op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie