Binnenland
BNNVARA

Kale en bruine heggen door rups van buxusmot

foto: Fotograaf: DirkSlijkhuisfoto: Fotograaf: DirkSlijkhuis
  1. Nieuwschevron right
  2. Kale en bruine heggen door rups van buxusmot

Nederland staat vol met strak gesnoeide en mooi synchroon vormgegeven buxushagen. Maar sinds een maand tref je ze ook steeds vaker kaal en bruin aan. In dat geval heeft de rups van de buxusmot toegeslagen. We zien het steeds vaker. Vroege Vogels bespreekt de opkomst van de buxusmot, en wat je kunt doen tegen de rupsen.

De buxushaag is het favoriete gerecht van de rups van de buxusmot. Deze exoot werd in 2007 voor eerst in Nederland aangetroffen en verspreidt zich nu in rap tempo over het hele land.

Exoot

De buxusmot is oorspronkelijk afkomstig uit oostelijk Azië. In 2006 werd de buxusmot aangetroffen in Duitsland. Vanaf dat moment verspreidde de mot zich ook geleidelijk over Nederland. Sinds 2015 is er sprake van een sterke toename in Zuid-Nederland en vormt de rups een 'plaag' voor tuineigenaren. De soort lijkt zich definitief in Nederland gevestigd te hebben en rukt op richting noorden.

Herkennen

De buxusmot is te herkennen aan zijn parelmoeren vleugels met zwarte rand en door zijn grootte; gemiddeld is de vlinder groter dan andere nachtvlinders. De eitjes worden in pakketjes van spinsel verpakt tussen de buxus-bladeren vanaf augustus. Wanneer de honderden rupsen uitkomen, eten ze de hagen helemaal kaal. De bladeren kleuren bruin en er liggen kleine groene bolletjes, uitwerpselen van de rupsen, onder de struiken. De spinsels van de rupsen die ze aanbrengen ter bescherming.

Door flink terugsnoeien kan de buxusstruik na de vraat nog wel gered worden, maar als de bladeren jaar na jaar worden weggevreten zal de struik doodgaan.

Fotograaf: mathieu55

Er zijn enkele vormen van diervriendelijke bestrijding:

  1. Ten eerste kun je de rupsen en de takjes met spinsels handmatig verwijderen. De controle moet dan wel wekelijks plaatsvinden.
  2. Er zijn ook vallen in de handel die de mannelijke buxus-motten lokken door middel van een vrouwelijke geurstof en zo wegvangen. Met deze zogenaamde feromoon-vallen voorkom je dat vrouwtjes bevrucht worden.
  3. Een laatste simpele oplossing is om nestkasten voor mezen in de tuin op te hangen. Omdat het nog een vrij nieuwe soort is voor Nederland moeten onze Nederlandse vogels nog leren dat de buxusmot en zijn rupsen eetbaar zijn, maar dit gebeurt in steeds grotere mate. Uiteindelijk zal zo de schade de komende jaren op natuurlijke wijze minder worden.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie