Binnenland

Column | Het is om je kapot te schamen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Column | Het is om je kapot te schamen

[BNNVARA] Ik kan die schooldirecteur van de Tilburgse school die aan zijn leerlingen alleen water verstrekt en snoep verbiedt wel zoenen.

Maar wat doen de ouders? Boos worden. “Want mijn zoon lust geen water.” Ik moest even in een zakje blazen toen ik dat las. En wat te denken van die ouders die de school een rechtszaak aan doen omdat hun 7-jarige prinses in de verkeerde klas zit. Hoe gestoord wil je het hebben?


Ouderbetrokkenheid

Gelukkig heb ik nog maar één kind in groep 8. Ik ben een meester geweest in het mij drukken voor schooltaken. Dat krijg je als je twee lichtingen kinderen hebt. Met de eerste twee heb ik nog overblijfgemoederd, palmpaasstokken geknutseld, kerstversieringen gemaakt, paaslunches geregeld, ja echt. Toen de tweede lichting kwam heb ik de mails over luizen, schoonmaakhulpen, sinterklaasbaarden plakken en wat er verder allemaal voorbijkwam wijselijk genegeerd. “Het museumbezoek kan niet doorgaan want er zijn geen ouders om te rijden", lees je dan. Ja, jammer. Ik had er simpelweg geen tijd voor als fulltime werkende moeder. Heb je weleens gehoord van de DIGI-Duif? Een vreselijk online systeem voor ouders van basisschoolleerlingen. Zo blij dat ik de inlogcodes kwijt ben. Ik geef het maar meteen toe: de ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie is bij mij ver te zoeken. Het fijne is, onze basisschool doet er allemaal niet moeilijk over.

In al die jaren is er wel het nodige veranderd. Als journalist vraag je weleens wat aan juffen. En dan vertellen ze je ook weleens wat. Dat ze geld krijgen aangeboden om een Cito-score te verhogen bijvoorbeeld. Dat boze ouders op school verhaal komen halen omdat ze het niet eens zijn met hun adviezen. Ouders zijn zichzelf als klanten van de school gaan zien. Zo van, de klant is koning en mijn kind is de prins. Terwijl scholen mede-opvoeders zijn, geen commerciële instellingen. En nee, jij weet het als ouder niet beter dan de juf. Maar ga vooral lekker op de stoel van leraren zitten. Alsof jij het als stukadoor zo gaaf vindt dat de bakker je gaat vertellen hoe je een muur moet stuken. Het accepteren van het feit dat je kind niet zo geniaal is als je zelf denkt is een lastig proces. Zelf een stuiver waard, maar van je kind een tientje maken.

Gedragsprotocol

Van de school verwachten ouders het onmogelijke, waar ze zelf verzaken. Leer ze knippen, veters strikken, op de pot pissen, culturele verschillen overbruggen, mediawijs worden, waarheidsvinding benadrukken, seksueel voorgelicht worden maar niet te, muzikale talenten ontwikkelen, en alles in een enorme bevlogenheid graag. Oh ja, leer ze ook over gezonde voeding, het belang van beweging en digitaal programmeren. We leveren ze wel om tien over acht aan de poort af en halen ze op, maar daarna zijn we druk met onze eigen levens. Er is inmiddels zelfs een gedragsprotocol voor ouders zodat ze zich gedragen op school. Jongens, waar zijn we mee bezig als de school ook nog de ouders moet opvoeden? Het is om je kapot te schamen.

Phaedra Werkhoven is iedere dinsdag tussen 13:30 en 14:00 uur te horen als co-host in De Nieuws BV Junior

Ster advertentie
Ster advertentie