Zeewolde krijgt particulier windmolenpark
- Nieuws
- Zeewolde krijgt particulier windmolenpark
Tegen windmolens komt vaak verzet, want veel mensen willen die niet graag in de buurt hebben. Maar wat als je er zelf eigenaar van bent? Het blijkt dat dat zorgt voor veel minder boosheid en bezwaren tijdens de bouw ervan. Vandaag opent in Zeewolde het grootste windmolenpark van Nederland dat eigendom is van particulieren. Het kan stroom leveren aan 280-duizend huishoudens. Siward Zomer is directeur van Energie Samen, de koepel van groepen burgers die duurzame energieprojecten opzetten, en Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, projectdirecteur Windpark Zeewolde vertellen erover in het Radio 1 Journaal.
Zeewolde krijgt particulier windmolenpark
Video niet beschikbaar
Windmolens; een extra tool om op een schone manier energie te verkrijgen. In Zeewolde wordt een enorm groot windmolenpark gebouwd: dit keer zijn de omwonenden aandeelhouders. En dat is een mooie ontwikkeling, zegt Zomers. "Er zijn zo'n honderd windmolenprojecten van mensen zelf en er zijn ook agrariërs die zelf windmolens bouwen. Het is vaak een mooi proces waarbij je de lusten en de lasten deelt," aldus Zomer. "Wij ervaren precies hetzelfde," vertelt Sieburgh Sjoerdsma. "Alle bewoners konden mee doen en meer dan 90% is meegegaan. Een normaal windpark wordt gebeld omdat men last heeft van geluidsoverlast, wij krijgen belletjes omdat er een windmolen stil staat."
"Het is ook een vereiste geweest vanuit de provincie om samen te werken. Veel boeren hadden al een oude molen en die leveren ze nu in voor een windpark. Deze keer nemen ze het gebied van 200 kilometer in zijn geheel zodat iedereen mee kan doen. Het is een park zonder energiebedrijf, dus we huren goede professionals in. Corona gooide daardoor niet heel veel roet in het eten, we hebben het park op tijd af kunnen bouwen." Zomer bevestigt: "Nadelen ben ik nog niet tegengekomen."
"We hebben van de overgebleven tien procent mensen die niet hebben willen investeren geen weerstand gekregen, we gaan er zelfs vanuit dat die tien procent misschien wel overstag gaat. Zeewolde is een boerengebied. Als de wind hard waait krijg je als investeerder meer, maar er is geen vast bedrag. Dat is een risico element, net als bij de andere gewassen die de boeren bezitten," aldus Sieburgh Sjoerdsma.
item windmolens
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.