Binnenland

Carré heeft geluk, Hedon baalt: grote verschillen in toegestane aantal bezoekers

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Carré heeft geluk, Hedon baalt: grote verschillen in toegestane aantal bezoekers

Per regio zijn er grote verschillen of culturele instellingen meer dan dertig bezoekers mogen blijven ontvangen. Het leidt bij poppodia en theaters tot onduidelijkheid.

Tien culturele instellingen in Amsterdam krijgen wel een ontheffing van burgemeester Halsema. Volgens haar zijn die zalen "van groot internationaal, nationaal of regionaal belang " en kunnen ze bovendien de anderhalvemeterregels waarborgen, ook met veel bezoekers.

De ontheffing wordt voor zeker de komende drie weken verleend aan Theater Carré, het Concertgebouw, de Nationale Opera en Ballet, Paradiso, het Muziekgebouw aan 't IJ, de Melkweg, de Kleine Komedie, het DeLaMar Theater, de Meervaart en het Internationaal Theater Amsterdam. Voor bijvoorbeeld het Ziggo Dome geldt dat niet.

Sinds gisteravond mogen van het kabinet alle publieke binnenruimtes, waaronder culturele instellingen, nog maar maximaal dertig bezoekers ontvangen. Daarbij mogen veiligheidsregio's een uitzondering maken voor gebouwen die van groot belang zijn voor de regio. Ook andere veiligheidsregio's dan Amsterdam-Amstelland hebben dat inmiddels gedaan.

Onrechtvaardig

Remko van Kan van poppodium Hedon in Zwolle kreeg vanmiddag slecht nieuws, zegt hij in Nieuws en Co: "Helaas krijgen wij geen ontheffing. Het vaststaan van stoelen was één van de criteria. Op doorvragen wat nog meer criteria waren kregen we geen antwoord."

Voor Van Kan voelt het onrechtvaardig: "We hebben een track record dat we veilig concerten kunnen organiseren. We hebben wekenlang protocollen uitgewerkt en toegepast. Nu gaan we maar met onze medewerkers in beraad."

Niet alleen binnen regio's is er sprake van willekeur, ook tussen regio's onderling. In de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant worden alleen ontheffingen overwogen voor plekken waar normaal minstens 600 mensen in kunnen. In de veiligheidsregio IJssellanden wordt er alleen een ontheffing verleend aan theaters. Eén van de criteria is daar of er permanente stoelen staan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie